BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dúskál a pénzben a DH

A vártnak megfelelően alakulhatott a Duna House szeptemberrel zárult negyedéve – nyilatkozta lapunknak a Concorde elemzője. A részvényeseket inkább az izgatja, hogy kiolvasható lesz-e a beszámolóból a magas készpénzállomány sorsa.

Vélhetően nem okoz majd kellemetlen meglepetést a pénteken jelentő Duna House (DH), az ingatlanközvetítő a harmadik negyedéves üzleti beszámolójában hozhatja a kötelezőt a főbb pénzügyi sorokon – közölte a Világgazdaság érdeklődésére Gaál Gellért, a Concorde elemzője. Úgy látja, hogy a július–szeptemberi időszak pénzügyi teljesítményének alakulása helyett ezúttal más kerülhet a figyelem középpontjába.

Idén tetemes, hárommilliárd forint körüli készpénzállomány gyűlik fel a Duna House-nál, és ennek a sorsa kulcskérdés a jövőre nézve. A gyorsjelentést követően remélhetőleg tisztábban látunk majd abban, hogy a felhalmozott készpénzt felvásárlásra vagy esetleg osztalékfizetésre fordítják-e

– emelte ki a szakértő.

Fotó: Vémi Zoltán/VG

A DH tavasszal úgy döntött, hogy a tavalyi eredmények után nem fizet osztalékot. Ezt azzal indokolták, hogy a járványhelyzetben elsődleges feladatuk a pénzügyi stabilitás megőrzése. A Concorde elemzője szerint az ingatlanpiaci társaságnál az utóbbi időben túlsúlyba került a hitelközvetítés, de egy következő akvizíciónál ez megváltozhat.

Akár egy teljesen új piacon is megjelenhet következő befektetésével a Duna House, bár a cél most inkább a lengyelországi működés bővülésének támogatása lehet egy újabb tranzakcióval

– fejtette ki.

A Duna House már korábban közzétette harmadik negyedévre vonatkozó mérőszámait, ezek szerint 2,2 milliárd forintos jutalékbevételt szerezhetett itthon, ez 7 százalékos bővülés a tavalyi harmadik negyedévhez képest. Csoportszinten, vagyis a lengyel és a cseh piacot is beszámítva, 2,9 milliárd forintos jutalékra tehettek szert. Ez a vállalat egészét tekintve 10 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor, sőt, a járványhelyzet ellenére rekord. Ugyanakkor októberben gyenge volt a magyarországi lakáspiac, ekkor a cég tranzakciószám-becslése szerint egy hónap alatt 12,2 ezer lakóingatlan cserélt gazdát, az egy évvel korábbinál 7 százalékkal kevesebb. A csökkenést szerintük az ingatlanpiacot is befolyásoló kormányzati otthonteremtési bejelentésekre visszavezethető kivárás okozta.

Gaál Gellért úgy látja, hogy a DH gyorsjelentése akkor válthat ki nagyobb árfolyammozgást, ha az esetleges osztalék sorsáról is lenne benne információ. Ettől eltekintve a Duna House árfolyama kissé lemaradt, a cég nem vette ki a részét a kedvező vakcinahírek nyomán indult globális raliból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.