BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A madárinfluenzát és a vendéglátószektor kiesését is megsínylette a húságazat

Ezeknek is köszönhetően csökkent tavaly az ágazat teljesítménye.

A húságazat teljesítménye 5,8 százalékkal csökkent 2020-ban, a visszaesésben szerepe volt egyebek mellett a madárinfluenza gazdasági hatásainak, valamint a HORECA (szállodaipari és vendéglátó) szektor időszakos kiesésének is – mondta a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Éder Tamás hozzátette,

a húságazat kibocsátása tavaly meghaladta a 915 milliárd forintot, ezen belül a húsfeldolgozás, tartósítás 349 milliárd forintot, a hús- és baromfihús készítmények gyártása pedig 218 milliárd forintot tett ki.

A húsfeldolgozás és tartósítás ágazat teljesítménye 1,9 százalékkal, a hús-, baromfihús készítmény gyártása 10,3 százalékkal, míg a baromfihús feldolgozása, tartósítása ágazat termelése 6,7 százalékkal esett vissza az előző évhez képest.

Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

Közölte,

a húsipar export értékesítése 10,7 százalékkal mérséklődött éves összehasonlításban, ami főként azzal magyarázható, hogy a feldolgozott és tartósított baromfihús exportja 18,7 százalékkal esett vissza, a madárinfluenza miatt bevezetett kereskedelmi korlátozások miatt.

Éder Tamás szólt arról is, hogy a húsipar belföldi értékesítése 1,5 százalékkal visszaesett, ami azt jelzi, hogy a kiskereskedelmi forgalom emelkedése nem tudta kompenzálni a HORECA szektor és a közétkeztetés kiesését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.