BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Valóra válhatnak az AstraZeneca legborúsabb előrejelzései

A brit-svéd gyógyszergyártó várhatóan kevesebb mint a felét szállítja le az ígért vakcina-mennyiségnek az év első felében az Európai Unióba – állítja a Bloomberg a birtokába került dokumentumok alapján.

Ugyanakkor a Reuters egy másik forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az AstraZeneca március végéig csak harmadannyi – alig több mint 30 millió adag – koronavírus elleni vakcinát szállít az uniós országokba, mint amennyire szerződött. A hírügynökség megjegyzi:

a gyógyszergyártó így a február végén tett, módosított vállalásait sem tudja majd teljesíteni.

Az AstraZeneca még a múlt hónapban figyelmeztetett: európai üzemeiben a vártnál lassabban halad az oltóanyag-előállítás. A cég akkor azt ígérte, hogy legalább részben az Egyesült Államokból, részben pedig az indiai gyáraiból pótolja a hiányt. Mostanra azonban egyértelművé vált, hogy ez a törekvése kudarcba fulladt. Washington ugyanis elzárkózott attól, hogy engedélyezze az USÁ-ban gyártott koronavírus-elleni vakcina kivitelét az országból, és India is export-tilalmat vezetett be az oltóanyagokra, de az Egyesült Királyságból sem lehetséges a kiesett szállítmányok pótlása – a londoni kormánnyal kötött szerződés miatt.

Fotó: Frank Hoemann / Sven Simon / dpa / AFP

Pascal Soriot, az AstraZeneca vezérigazgatója az Európai Parlament képviselőivel február 25-én folytatott videokonferencián azt mondta:

mindent megtesznek annak érdekében, hogy 40 millió dózisnyi koronavírus elleni vakcinát szállítsanak az unióba március végéig – szemben a szerződésben vállalt 90 millió adaggal.

A második negyedévben pedig fokozatosan növelik majd a szállításokat, hogy teljesíteni tudják az időszakra vállalt, szintén 90 millió dózis kiszállítását, és így június végéig kiszállítsák a teljes mennyiséget, 180 millió adag vakcinát. Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy ezek az ígéretek nem teljesülnek.

A kiesés mindenképpen felborítja az EU országainak oltási forgatókönyvét, és tovább mélyítheti a feszültséget a brit-svéd gyártó vezetés és az Európai Bizottság között. Thierry Breton csütörtökön Twitter-üzenetében azt írta: a cég igazgatótanácsának vállalnia kell a felelősséget az ügyben.

Az AstraZeneca egyelőre nem kommentálta a hírügynökségek értesüléseit, és hivatalosan arról sem közölt információt, hogy ne tudná tartani a vállalásait, miszerint az év végéig 300 millió adag koronavírus elleni vakcinát szállít az Európai Unióba.

A brit-svéd gyógyszergyártónak ráadásul súlyos bizalmi problémákkal is meg kell küzdenie – figyelmeztet a Bloomberg.

Oltóanyagát a tömeges oltás megkezdése óta nagy számban utasítják vissza a nyugat-európai országok lakosai, a vakcina állítólagos mellékhatásairól szóló híresztelések miatt.

Az elmúlt napokban napvilágot látott hírek pedig csak fokozták a bizalmatlanságot: előbb Ausztria, majd Dánia, Olaszország, Norvégia és Izland is leállította az oltást az AstraZeneca vakcinával, miután felmerült a gyanú, hogy az oltóanyag vérrög-képződést, így tüdőembóliát, illetve mélyvénás trombózist okozna. Ahogy arról mi is beszámoltunk, ezt a cég közleményben cáfolta, mondván: az ilyen típusú események előfordulása jelentősen alacsonyabb az oltottaknál, mint az oltást egyáltalán nem kapott személyeknél.

AstraZeneca: a kockázat jelentősen alacsonyabb az oltottaknál

10 millió biztonságossági adatot elemeztek a kutatók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.