BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU továbbra is magyarázatot vár az AstraZenecától

Az Európai Bizottság az uniós országok koronavírus elleni vakcinaellátásának hiányosságai miatt kéri számon a vállalatot.

Az Európai Bizottság továbbra is magyarázatot vár az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalattól az uniós országok koronavírus elleni vakcinaellátásának hiányosságaival kapcsolatban – közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn.

A szóvivő a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva hangsúlyozta, az Európai Bizottság szoros kapcsolatban van a brit–svéd gyógyszercéggel, miután a vitarendezési folyamat részeként márciusban levelet küldött a vállalatnak a gyártás és a szállítás részleteinek megismerésére.

Közölte: a megbeszélések folytatódnak annak biztosítására, hogy a szállítmányok időben megérkezzenek az uniós tagországokba.

Az Európai Bizottság továbbra is elvárja a vállalattól, hogy tisztázzon számos megoldatlan kérdést

– fogalmazott.

Hozzátette, a szerződés minden pontjának betartatásával az EU saját felkészültségét kívánja javítani a későbbi évekre vonatkozóan, amivel egyebek mellett a koronavírus esetleges további variánsaival szembeni védettséget, illetve a fiatalabb korosztály beoltását kívánja biztosítani.

Fotó: AFP

A gyógyszergyár az utóbbi időben egyre lejjebb vitte a szállítandó oltóanyag ígért mennyiségét.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már január végén felszólította az AstraZeneca vezérigazgatóját az unióval kötött szerződésekben foglaltak teljesítésére és a koronavírus elleni vakcina kiszállításának felgyorsítására, miután

a cég bejelentette, hogy gyártási gondok miatt 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkenti az első negyedévben az Európai Uniónak szánt oltóanyag-ellátmányt.

A bizottság elnöke emlékeztette a vállalat vezetőségét, hogy a testület már a feltételes forgalomba hozatali engedély elnyerése előtt jelentős beruházásokkal segítette a céget annak érdekében, hogy a hivatalos jóváhagyást követően biztosítható legyen a szükséges oltóanyag-mennyiség és a folyamatos szállítás.

Egy hónappal később egy névtelenül nyilatkozó uniós illetékes azt közölte: az AstraZeneca arról értesítette az Európai Uniót, hogy az idei év második negyedévében kevesebb mint a felét szállítja le a megállapodásban foglalt koronavírus elleni oltóanyagnak, vagyis az első negyedévben mintegy negyvenmillió adag vakcinát tud csak szállítani a cég, a második negyedévben viszont kevesebb mint kilencvenmilliót a szerződésben szereplő 180 millió helyett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.