November végéig várják az indikatív ajánlatokat a jelenleg önkormányzati tulajdonú Gyulahús Kft. legfeljebb 49 százalékának megszerzésére – döntött pénteki rendkívüli ülésén a gyulai képviselő-testület.
Az egyhangúlag, 13 igennel elfogadott előterjesztés szerint
a vállalat működéséről és a tervezett fejlesztésről szóló cégbrossúrát október 15-ig elküldik az eddigi érdeklődő befektetői csoportoknak, és nyilvánosságra hozzák az önkormányzat honlapján is.
Az ajánlattevőktől november 20-ig indikatív – azaz előzetes, nem kötelező érvényű – ajánlatot várnak, amely tartalmazza a fejlesztési elképzeléseket, hogy mekkora tulajdonrészt kívánnak megszerezni a társaságban, a tőkebevonás mértékét és ütemét, a tőkebevonásért kért ellenszolgáltatásokat és előjogokat.
A beérkezett ajánlatokat legkésőbb december 20-ig a polgármesterből, a város jegyzőjéből, a cég jelenlegi ügyvezető igazgatójából és egy ügyvédből álló munkacsoport fogja értékelni.
A végleges döntést a képviselő-testület hozza meg legkésőbb 2022. február végéig.
A Gyulahús Kft.-ről szóló információs dokumentáció a cég rövid történetét, a Gyulai Húskombinát 2012-es felszámolását, és az eddig teljesen önkormányzati tulajdonban lévő Gyulahús Kft. 2013-as megalakulását, a jelenlegi vezetők bemutatását, valamint a legfontosabb gazdasági és termelési információkat tartalmazza.
Eszerint a vállalat saját tőkéje 2020 végén csaknem 3,4 milliárd forint, a jegyzett tőke 852,7 millió, a tőketartalék 9,3 millió, az eredménytartalék több mint kétmilliárd, az adózott eredmény 392 millió forint volt. A képviselő-testület az ideiszeptemberi ülésén döntött arról, hogy a vállalat törzstőkéjét apportálás útján csaknem 4 milliárd forintra emeli.
A jelenleg két telephelyen működő Gyulahús Kft. 13 milliárd forintos fejlesztést tervez, új szárazáru üzemet építene fel a jelenlegi Kétegyházi úti telephelyen, amihez ötmilliárd forintot pályázati forrásból teremtenének elő. A fennmaradó összeg bevonásához keresnek szakmai vagy pénzügyi befektetőt.
Elsősorban magyar befektetőt várnak, ám feltételeket is támasztanak: a termelés Gyulán marad, a gyulai kolbász és a gyulai májas termékek gyártása folyamatos lesz, nem lehet minőségromlás, a védjegyek az önkormányzat tulajdonában maradnak és a menedzsmentet érintő döntésekhez a képviselő-testület felhatalmazása szükséges.
Ha az új, több mint 11 ezer négyzetméter alapterületű üzem felépülne a jelenleg használaton kívüli vágóhíd helyén, akkor 2200 tonnáról négyezer tonnára nőne az éves termelési kapacitás, hatékonyabbá válna a gyártás, csökkennének az energetikai, szállítási és logisztikai költségek és megszűnne a biztonsági kockázat.
A beruházást indokolja, hogy a gyulai húsüzemben használt technológia több mint harmincéves, a két telephely összevonása jelentős megtakarítást eredményezne javítva a versenyképességet – olvasható az előterjesztésben.
A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Gyulahús Kft. 2019-ben mintegy nettó 6,8 milliárdos árbevételt ért el, ami 2020-ban 7,66 milliárdra nőtt. Adózott eredménye 213 millióról 392 millió forintra emelkedett.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.