BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Nike technológiai dolgozói szerint az alkalmatlan vezetés miatt teljesen kiégnek

Egy kiszivárgott jelentés szerint a tech-szektorban dolgozók különösen túl vannak hajtva a Nike-nál, és erős fluktuációra lehet számítani, pedig pont ettől a területtől remélik a jövőben a legnagyobb sikereket.

Végtelen túlórák, alkalmatlan vezetők, folyamatos átszervezés és kiégett munkavállalók

– ez jellemzi a Nike munkahelyi légkörét a cég belső felmérése alapján, amelyet a Business Insider hozott napvilágra.

A konklúziót egy háromszáz fő által kitöltött kérdőív válaszainak összegzéséből vonták le, a kutatás kifejezetten a technológiai részlegre irányult. A végeredmény megdöbbentően leminősítőre alakult, mivel az IT-munkaerő 51 kategóriából 48-ban alacsonyabb értékelést adott az amerikai óriásvállalatnak, mint a többi területen dolgozók.

A sculpture of the late Virgil Abloh, the founder of Off-White and the Men's Artistic Director of Louis Vuitton, during a immersive exhibition showcasing 47 limited editions of the Nike ”Air Force 1” sneaker created by Virgil Abloh in partnership with Nike for Louis Vuitton May 20, 2022 at the Greenpoint Terminal Warehouse in Brooklyn, New York. - Some of Virgil Abloh's final creations will be on public display in New York in an expo that also confers further mystique to the lucrative world of specialty sneakers.Opening Saturday and running through the end of May, the show will present 47 customized Nike "Air Force 1" sneakers designed by Abloh and assembled at Louis Vuitton's manufacturing facility in Venice. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP

A Nike-nak világszerte több mint 73 ezer alkalmazottja van, és ebből 2400-an foglalkoznak technológiával a legutóbb közölt adatok szerint.

A jelentés tartalma nem vág egybe a vállalat víziójával, hiszen a sportruha márka célja pont a tech-szektor megerősítése, ambiciózus tervekkel rendelkeznek a Metaverzumban, a digitalizáció terén, a direkt értékesítésben és vadásszák a fiatal tehetségeket, akiket meg is kellene tartani. 

Bennfentesek szerint hamarosan nagyobb lemorzsolódásra lehet számítani, és lesznek olyanok, akik már a héten beadják a felmondásukat. 

A vállalat munkaviszonyhoz kötött, éves bónuszprogramja ugyanis május 31-én járt le.

A woman looks at a video during a immersive exhibition showcasing 47 limited editions of the Nike îAir Force 1î sneaker created by Virgil Abloh in partnership with Nike for Louis Vuitton May 20, 2022 at the Greenpoint Terminal Warehouse in Brooklyn, New York. - Some of Virgil Abloh's final creations will be on public display in New York in an expo that also confers further mystique to the lucrative world of specialty sneakers.Opening Saturday and running through the end of May, the show will present 47 customized Nike "Air Force 1" sneakers designed by Abloh and assembled at Louis Vuitton's manufacturing facility in Venice. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Az üzleti portál 36 oldalnyi munkavállalói megjegyzést is áttekintett, amiből további érdekes fejlemények derültek ki. 

Volt aki azt írta, hogy az egészsége és a magánélete is ráment a túlzásba vitt munka miatt,

mások azért maradtak hasonló rossz helyzetben, mert arra sincs idejük, hogy másik állást keressenek, vagy felvegyék a telefont, ha a munkaközvetítő hívná őket. A visszatartó okok között szerepelt még a hivatás szeretete, a menedzserek iránti tisztelet, illetve egyeseknek valóra vált álom, hogy a Nike-nál dolgozhatnak, és ez egyelőre kárpótolja őket.

Sokan panaszkodtak az átszervezésekre, a nem egyértelmű munkaköri leírásokra és a gyakori személycserékre is, amely megbontotta a csapatdinamikát. 

Az egyik beosztott például már hat igazgató vezetését is megélte.

A távmunka iránti rugalmasságot is érték kritikák, a techcégek protokolljával összehasonlítva kedvezőtlenebbek a körülmények.

A legrosszabb pontszámok az inspiráció és a változás iránti készség hiányára érkeztek,

valamint a válaszadók 33 százaléka vallott arról, hogy nem bízik meg maradéktalanul a felsővezetésben.

A Nike egyelőre nem kommentálta a jelentést, de John Donahoe vezérigazgató már áprilisban elismerte, hogy gondok vannak a túlterheltséggel, és ebből következően a produktivitással, valamint ígéretet tett arra, hogy lépéseket fognak tenni azért, hogy növeljék az alkalmazottak jól létét. A vezérigazgató azt is megjegyezte, hogy globálisan a dolgozók szerint 52 százalékos a belső kommunikáció hatékonyságának értékelése, amely az előző évhez képest 7 százalékkal javult, valamint 70 százalékuk érzi úgy, hogy meg van becsülve a vállalatnál.

50 éve megőrül a világ a Nike cipőkért, ez volt a siker titka

A világ legsikeresebb embereiben egy biztosan közös, már nagyon korán volt egy konkrét víziójuk arról az üzletről, ami aztán gazdaggá és világhírűvé tette őket. Nem volt ez másképp a Nike-alapító Phil Knight esetén sem. Ő az egyetemi dolgozatában kezdett foglalkozni a futócipőkkel, s lám, milyen igaza lett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.