Az EU versenyhatósága hétfőn bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak a Google, az Apple és az Alphabet amerikai technológiai vállalatok ellen, mivel a gyanú szerint azok megsértették Brüsszel új, digitális piacokról szóló törvényét – írta a Reuters.

brüsszel
A vizsgálatot Margrethe Vestager, az EU versenyhatóságának vezetője és Thierry Breton uniós biztos jelentette be Brüsszelben / Fotó: AFP

A március 7-én hatályba lépő, digitális piacokról szóló jogszabály (DMA) előírja, hogy a hat legnagyobb technológiai vállalat:

  • az amerikai Alphabet,
  • Amazon,
  • Apple,
  • Microsoft,
  • Meta,
  • valamint a kínai ByteDance,

amelyek olyan szolgáltatásokat nyújtanak, mint a keresőmotorok, közösségi hálózatok és csevegőalkalmazások, amelyeket más vállalkozások is használnak, kötelesek megfelelni új iránymutatásoknak, hogy egyenlő versenyfeltételeket biztosítsanak riválisaiknak, és hogy a felhasználóknak több választási lehetőséget biztosítsanak.

Az Európai Bizottság szerint ezek közül többen is megsértették a jogszabályt, ezért vizsgálatot indítottak az Apple, a Meta, valamint az Alphabet leányvállalata, a Google ellen.

A lépést Margrethe Vestager, az EU versenyhatóságának főnöke és Thierry Breton, a belső piacért felelős európai biztos egy hétfői sajtótájékoztatón jelentette be Brüsszelben.

Vestager szerint a vizsgálat a Google Play alkalmazásbolt, valamint a Google keresőszolgáltatását; az Apple App Store-jának a pártatlan működését, valamint a Meta új reklámmentes előfizetését célozná meg.

A törvény az törvény, nem fogunk ölbe tett kézzel ülni, és várni a vállalatokra, amíg végre hajlandók lesznek megfelelni a jogszabályainknak

– jelentette ki Breton, aki szerint a bizottság ezzel sokkal nagyobb védelmet tud majd biztosítani a fogyasztóknak is.

Szerinte a Metának, amely tavaly novemberben vezette be Európában a riválisok és a felhasználók kritikáját kiváltó, reklámok nélküli előfizetési szolgáltatását, ingyenes alternatívákat kellene kínálnia. A Google és az Apple hasonlóan új díjakat vezetett be egyes szolgáltatásokért.

A jogsértések a vállalatok globális éves forgalmának akár 10 százalékát is elérő bírságot vonhatnak maguk után.

A közleményt követően a Meta szóvivője elmondta, hogy az új szolgáltatásokat direkt úgy vezették be, hogy azok megfeleljenek az új jogszabályoknak. Az Apple is ugyanezt állította, a Google pedig bejelentette, hogy meg fogják védeni az új termékeit.

Hat technológiai óriáscégre húzott nyakörvet Brüsszel

A digitális piacokról szóló új európai uniós jogszabály értelmében hat big tech céget minősített kapuőrnek az Európai Bizottság. A kapuőröknek hat hónapjuk van, hogy működésüket szinkronba hozzák a jogszabályban rájuk rótt kötelezettségekkel és tilalmakkal.