BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Iváncsa, SK Innovation

Iváncsai akkumulátorgyár: teljes fordulat – újra toboroznak

Május attól volt hangos, hogy az iváncsai akkumulátorgyár többszáz külföldi munkavállalót ereszt szélnek, mert lecsökkentek a megrendelései. Most úgy tűnik, ez már a múlt és újra megkezdődött a toborzás.

Különös, de mindenképpen pozitív fejlemény állt be az iváncsai akkumulátorgyár működésében. A Világgazdaság tudomására jutott információk alapján ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy a dél-koreai SK Innovation ismét toborzásba kezdett.

Iváncsa, SK Innovation
Iváncsai akkumulátorgyár: teljes fordulat – újra toboroznak / Fotó: SK Innovation

Ez már csak azért is váratlan, mert május első heteiben éppen ennek az ellenkezője volt a vezetői hír a magyar sajtóban. Akkor derült ki, hogy az iváncsai akkumulátorgyárból hatszázkilenc kölcsönzött munkavállaló szerződését szüntették meg, zömében kirgiz állampolgárokét.

Iváncsai akkumulátorgyár: teljes fordulat, újra toboroznak

Akkor Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének(VDSZ) elnöke arról beszélt lapunknak, hogy viszonylag jó az együttműködés a szakszervezet és a cég között, ezért is tudtak megállapodni, hogy magyar munkavállalót nem bocsátanak el. Az SK állományának kétharmada volt kölcsönzött munkavállaló, őket érintette a leépítés. Már akkor fixálták, hogy a maradék egyharmad magyar dolgozóra szükség van továbbra is.

Mindenesetre a bérmunkaerő menesztésének megvolt a maga oka. A cég azzal indokolta a lépést, hogy „az elektromos járművek iránti globális kereslet lassul, ami az akkumulátorgyártás csökkenéséhez vezet”. Tény, hogy az egész autóipar szenved, az elektromos átállás miatt pedig átmeneti év lesz az idei és a 2025-ös is.

Ezért is tűnt első látásra örömtelinek, amikor az SK május legelején azt tette közzé, hogy a közeljövőben újabb állástájékoztató eseményeket nem rendez. Ebből ugyanis arra lehetett következtetni, hogy sikerült feltölteni az üres álláshelyeket. Később derült ki, hogy sokkal inkább az történt, hogy nem volt szükség új munkatársakra a megrendelések pangása miatt.

A toborzás leállítása az „SK On Hungary Iváncsa toborzás” nevű privát Facebook-csoportban jelent meg. Ezt a közösségi médiás felületet az SK on Hungary Kft. iváncsai beruházása kapcsán hozták létre még 2022. március elején azért, hogy az akkumulátorgyár munkaerőigényének kielégítését segítsék. Az online toborzás kvázi ebben a csoportban zajlik. Ennek betudhatóan mostanra csaknem 5 ezer tagot számlál, itt tették elérhetővé az álláskereséshez szükséges bővebb infókat.

„A kívánt létszámot egyelőre elértük, ezért a közeljövőben újabb állástájékoztató eseményeket (ezek rendszeresek voltak, havonta akár többször is, főleg Dunaújvárosban – a szerk.) nem rendezünk. Amennyiben ebben változás állna be, azt közzétesszük” – írták két hónappal ezelőtt.

Ez most minden jel szerint megtörtént.

Ma, péntek reggel ugyanis új bejegyzés jelent meg a SK On Hungary Iváncsa toborzás nevű Facebook-csoportban. Ebben arról lehetett olvasni, hogy júliusban folytatódnak az állástájékoztatók Dunaújvárosban, várnak mindenkit szeretettel július 3-án, 10-én, 17-én, 24-én és 31-én. Egyúttal arra is felhívták a figyelmet, hogy addig is lehet böngészni a honlapjukat és válogatni a nyitott pozícióik között. Valóban, legalább kéttucatnyi álláshirdetést (műszakvezető, mérnök, operátor, stb.) találni.

SK, toborzás
SK Innovation: júliusban folytatódnak az állástájékoztatók Dunaújvárosban

Végezetül arra is felhívtak, hogy az érdeklődők számára a állástájékoztatót követően tesztírásra és interjúra is lehetőséget biztosítanak.

Mekkora a fizetés az iváncsai akkugyárban?

Hogy pontosan milyen feltételeket kínálnak, az nem derült ki. De például 2023 nyarán, amikor karbantartókat toboroztak, azt írták, hogy havi nettó 37,5 ezer forint értékben írnak jóvá SZÉP-kártya-juttatást, illetve napi nettó 1600 forint értékű ingyenes ebédet is biztosítanak. Tavaly nyáron azt is megosztották, hogy az operátorok bére bruttó 600 ezer forinttól indul, nekik is jár az ingyenes ebéd, illetve az ingyenes munkába járás. Legfrissebben, most április közepén pedig azzal népszerűsítették az SK iváncsai akkugyárát, hogy ez adja az elektromos autók erejét és hogy

  • tiszta környezetet,
  • hight-tech gépparkot,
  • kiemelkedő bérezést,
  • SZÉP-kártya-juttatást,
  • érkezési támogatást,
  • bejárás támogatását
  • és dolgozói kedvezményeket
    nyújtanak a dolgozóknak. Kerestük a céget, hogy kommentálják az új toborzási felhívást, amint reagálnak, közzétesszük. Érdeklődtünk a szakszervezeti oldalon is a fejleményről, de nekik nem volt tudomásuk róla.

Mit kell tudni az iváncsai akkumulátorgyárról?

Az elmúlt közel 70 évben az SK Innovation Dél-Korea első számú és legnagyobb energia- és vegyipari vállalatává nőtte ki magát. Honlapja szerint jelenleg Koreában, Kínában és Magyarországon működnek gyártóüzemei, éves szinten mintegy 20 GWh kapacitással. Az elektromos járművekbe szerelt akkumulátorok iránti világpiaci kereslet kielégítésére a cég a termelőkapacitását 2025-re 125 GWh-ra tervezi bővíteni, részben éppen az iváncsai akkumulátorgyárral, amelyet 30 GWh-snak szántak. Ez nagyjából 430 ezer elektromos autó fed le.

A SK Innovation első európai akkumulátor gyártó üzeme Komáromban jött létre, ahol idő közben már a második üzem is megépült. Az SK On Hungary harmadik európai EV (elektromos jármű) akkumulátorgyára a Fejér vármegyei Iváncsán épült meg az eredeti terv értelmében 2,3 milliárd dollárból, átszámítva 681 milliárd forintból. (A komáromi és az iváncsai projekt megkezdése között alig három év telt el.)

Iváncsán 2021 májusában rajtolt el az SK akkumulátorgyárának építése összesen 135 hektáron. Ezzel Magyarország legnagyobb zöldmezős fejlesztésének mondhatta magát. A Magyar Építők szerint 30 darab épület valósul meg, maga a gyár pedig 120 ezer négyzetméter alapterületű. A kivitelező a Market Építő Zrt.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.