BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Top Gun mostantól új tulajdonosnak termeli a pénzt

Korábban esélyes volt, hogy a Sony vezette konzorcium vásárolja fel a Paramountot, mégsem övék lett stúdió. A végső befutó a másik nagy esélyes lett, a Skydance, így most már ők birtokolják a Top Gun jogait.

A Paramount megállapodott a Skydance-szel, így az utóbbi sikeresen elhappolta a Top Gun jogait is birtokló stúdiót a Sony elől. A megállapodás részletei a következő napokban fognak kiderülni, egyedül Shari Redstone, a National Amusements tulajdonosának aláírására vár, aki az A osztályú Paramount-részvények 77 százalékát birtokolja.

Top Gun, Paramount, Skydance
A Top Gun mostantól új tulajdonosnak termeli a pénzt / Fotó: T.C.D / Visual Press Agency

A Skydance a B osztályú Paramount-részvények közel 50 százalékát kivásárolja, darabonként 15 dollárért, azaz összesen 4,5 milliárd dollárért (1,6 ezermillió forint), így a tulajdonosok az új társaságban maradnak saját tőkével – írja a CNBC.

A Skydance emellett 1,5 milliárd dollár készpénzzel járul hozzá a Paramount mérlegéhez, hogy segítse az adósság csökkentését.

Az üzlet lezárását követően a Skydance és a felvásárlásban is részt vevő RedBird Capital birtokolja majd a Paramount kétharmadát, a B osztályú részvényesek pedig a cég fennmaradó harmadát. A Paramount éves közgyűlésére kedden kerül sor, de az akvizícióhoz nem lesz szükség a részvényesek szavazására.

A Paramountot nyolcmilliárd dollárért vásárolja fel a Skydance, ami jóval több, mint a korábban becsült ötmilliárd dollár.

A korábbi feltételek szerint Redstone kevesebb mint 2 milliárd dollárt kapott volna a részesedéséért, a B osztályú részvényeseket pedig közel 30 százalékos prémiummal, részvényenként 11 dollárért vásárolták volna ki. 

A Skydance mellett a Sony Pictures és az Apollo Global Management konzorciuma is esélyes volt a felvásárlásra. A korábbi források szerint a felek titoktartási egyezményről tárgyaltak, hogy az érzékeny adatok megvitatása után az Apollo és a Sony megerősíthesse a 26 milliárd dolláros ajánlatát, és felülmúlja a rivális Skydance által kínált összeget.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.