BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Apple IPhone 15 Begins Sale In India

Új piacon döntött rekordot az Apple

Az almás cég folyamatosan növeli gyártási kapacitásait és az értékesítését Indiában. Az Apple indiai értékesítése harmadával nőtt egy év alatt.

A világ legnépesebb országában rohamosan nő a kereslet az Apple termékei iránt, amit a cég új gyárakkal és boltokkal szolgál ki. Az amerikai vállalat terjeszkedése sokat hozott a konyhára, az éves árbevétele Indiában elérte a 8 milliárd dolláros rekordot.

Apple
Az Apple folyamatosan növeli gyártási kapacitásait és az értékesítését Indiában / Fotó: AFP

Indiára koncentrál az Apple

Az Apple indiai bevétele csaknem harmadával ugrott meg a márciusig tartó 12 hónapban az egy évvel korábbi 6 milliárd dollárról. Az iPhone-ok az értékesítések több mint felét adták – értesült a Bloomberg bennfentestől.

A vállalat indiai bevétele a következőképpen alakult:

  • a 2022 márciusáig tartó 12 hónapban 4,1 milliárd dollár,
  • a 2023 márciusáig tartó 12 hónapban 6 milliárd dollár,
  • a 2024 márciusáig tartó 12 hónapban 8 milliárd dollár.

Nagy a tér az indiai piac meghódítására

Annak ellenére, hogy India az Apple egyik leggyorsabban növekvő piaca, az előző, 383 milliárd dolláros pénzügyi év árbevételének csak 2 százalékát hozta. A Counterpoint Research szerint az indiai piacot az olcsóbb kínai készülékek uralják, és az iPhone-ok az országban használt 690 millió okostelefonnak mindössze 3,5 százalékát adják.

Tim Cook vezérigazgató ezen változtatna, amihez jól jön, hogy a folyamatosan bővülő középosztály státuszszimbólumként tekint a termékeire. A cégvezető tavaly Indiába látogatott, hogy megnyissa az ország első két Apple-áruházát, amelyekben iPhone-okat, iPadeket, MacBook számítógépeket és egyéb eszközöket, tartozékokat árulnak. 

Az Apple Indiában a fejlesztéstől a gyártáson át a működtetésig mindennel foglalkozik.

Apple IPhone 15 Begins Sale In India
Az egyik indiai Apple-áruházban iPhone 15-öt árulnak / Fotó: AFP

Az amerikai vállalat gyorsan növelte gyártási kapacitását Indiában, ahol egyelőre olyan modelleket gyárt, mint a legújabb iPhone 15. A cég a legtöbb Indiában összeszerelt készülékét azonban exportálja.

Az Apple indiai összeszerelő partnerei a tavalyi pénzügyi évben 14 milliárd dollárra megduplázták az országban gyártott iPhone-ok értékét. Ez azt jelenti, hogy az Apple mostanra a készülékei 14 százalékát Indiában gyártja.

Csökken az Apple részesedése a kínai piacon

India értéke nagyot nőtt az Apple üzletpolitikájában, miután az anyaország Egyesült Államok kereskedelmi háborúba kezdett Kínával. Az amerikai gazdaságpolitika arra ösztönzi a vállalatokat, hogy csökkentsék a tevékenységeiket az ország gazdasági és világpolitikai kihívójában. Nem utolsósorban pedig a kínai kereslet megtorpanása és az indiai vásárlóerő növekedése is arra mutat, hogy a nyugati vállalatok erősítsék a jelenlétüket a növekvő piacon.

A kínai gyártók egyre erőteljesebben uralják a hazai piacot, mert egyrészt jó készülékeket gyártanak, másrészt pedig a kormány nem engedi az állami munkahelyeken a külföldi eszközök használatát.

Az Apple bevétele Kínában a legutóbbi pénzügyi évben 72,6 milliárd dollárra zsugorodott, igaz, az iPhone-eladások erőteljesen megugrottak az elmúlt hónapokban a kiskereskedők jelentős akciói miatt.

Hogyan alakul az okostelefonok világpiaca?

Az okostelefonok világméretű szállítása 6,5 százalékkal, míg a fogyasztóknak történő eladások 6 százalékkal nőttek a második negyedévben éves szinte az IDC és a Counterpoint Research szerint. Az IDC szerint az Apple 45,2 millió készüléket szállított le a júniusig tartó negyedévben, ami 1,5 százalékos javulást mutat az előző év azonos időszakához képest. Azaz független kutatás szerint az Apple iPhone-szállításai stabilizálódtak a júniusig tartó negyedévben.

Mindkét kutatócsoport azt tapasztalta, hogy

az iPhone piaci részesedése csökkent a világon. Az időszak legnagyobb nyertese a kínai Xiaomi volt, amely nagyrészt belépő szintű készülékeket értékesített feltörekvő piacokon.

Az Apple lendülete ugyanakkor a második negyedévben sokat javult az első negyedéves csökkenéshez képest, főként a tetemes kedvezményeknek és promócióknak és a vásárlói bizalom növekedésének köszönhetően, miután az Apple bejelentette mesterségesintelligencia-stratégiáját – mutatott rá Nabila Popal, az IDC kutatási igazgatója.

India lesz idén a világ leggyorsabban növekvő nagy gazdasága

A Világbank szerint idén a szankciók ellenére is nőhet az orosz gazdaság, míg Indiában az átlagot meghaladó bővülés várható. India előnye a hatalmas népesség és a fiatalok számának növekedése, miközben az ország a geopolitikai feszültségekből is profitál.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.