BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tech cégek réme keményen megbüntette az Apple-t és a Google-t

Margrethe Vestager, az EU versenyügyi biztosa rengeteg álmatlan éjszakát okozott már a nagy technológiai vállalatoknak, most az Apple és a Google ellen hozott meg egy-egy kemény döntést. Mindkét cégnek hatalmas adó-visszatérítéseket kell fizetnie Írországnak, kettejük közül az Apple jár rosszabbul.

Az Európai Unió bírósága végső döntést hozott az Apple és a Google ügyében, megerősítve, hogy mindkét vállalat megsértette az EU jogszabályait. Az Apple-t arra kötelezték, hogy 13 milliárd euró (5,1 ezermilliárd forint) értékű adót fizessen vissza Írországnak, míg a Google-re 2,4 milliárd eurós (953 milliárd forint) büntetést szabtak ki a piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt.

European Commission Vice-President Margrethe Vestager, Google, Apple, Írország
A tech cégek rémálma keményen megbünteti az Apple-t és a Google-t / Fotó: Anadolu via AFP

Az ügy az Apple esetében 2016-ig nyúlik vissza, amikor az Európai Bizottság megállapította, hogy az Írország által biztosított adókedvezmények jogtalan előnyt biztosítottak a vállalatnak, ezzel megsértve az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályokat. Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook akkoriban „teljes politikai szemétnek” nevezte a döntést, de most 

az EU bírósága végérvényesen megerősítette, hogy az Apple-nek vissza kell fizetnie az összeget, amely egy zárolt számlán várakozik.

Ezzel párhuzamosan a Google esetében a bíróság szintén kimondta, hogy a vállalat visszaélt keresőmotorjának dominanciájával, és saját terméklistáit előnyösebb helyzetbe hozta a versenytársaival szemben. A Google szóvivője csalódottságát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban, de a bíróság nem fogadta el a cég érvelését – írja a Bloomberg.

Mindkét ügy az EU versenyügyi biztosának, Margrethe Vestagernek a nevéhez fűződik, aki az elmúlt évtizedben folyamatosan küzdött a nagy tech cégek adóelkerülése és piaci visszaélései ellen. 

de döntései hosszú távú hatással lesznek a technológiai szektorra, különösen a tavaly életbe lépett új, Digitális piacokról szóló törvény (DMA) fényében. Ezek a perek komoly precedenst teremtenek a nagyvállalatok adózási és piaci magatartásának szabályozására, és megerősítik az EU eltökéltségét a big tech ellen folytatott küzdelemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.