BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Pavel Durov, franco-russe de 39 ans, fondateur et PDG de la messagerie sécurisée Telegram a été interpellé samedi soir à l'aéroport du Bourget

Beadta a derekát a Telegram-vezér: bevezeti a cenzúrát

Két hete került rács mögé a Telegram vezére, mostanra jutott el oda, hogy engedjen a hatóságoknak: feladja a szólásszabadságot. A Telegram-alapítót a francia hatóságok egy sor bűncselekménnyel vádolják, amelyeket nem is ő, hanem a közösségi médiaplatformjának felhasználói követtek el.

Két héttel azután, hogy letartóztatták Franciaországban, a Telegram alapítója és vezérigazgatója, Pavel Durov pénteken bejelentette, hogy az üzenetküldő alkalmazás bevezeti a tartalommoderálást és olyan funkciókat fognak eltávolítani, amelyeket a felhasználók illegális tevékenységekhez használhattak – írta a Reuters.

Pavel Durov, franco-russe de 39 ans, fondateur et PDG de la messagerie sécurisée Telegram a été interpellé samedi soir à l'aéroport du Bourget
A Telegram-vezér a letartóztatása után jelentett be a változtatásokat a közösségi médiaplatformon / Fotó: © Capture TV via Bestimage

Durov, aki ellen a múlt héten hivatalos vizsgálatot indítottak Franciaországban azzal kapcsolatban, hogy a Telegramot a felhasználók csalásra, pénzmosásra és gyermekek szexuális zaklatásáról készült képek megosztására használta, a platformon 12,2 millió feliratkozójának küldött üzenetben jelentette be a lépést.

Bár a Telegram-felhasználók 99,999 százalékának semmi köze a bűnözéshez, az illegális tevékenységekben részt vevő 0,001 százalék az egész platformra rossz fényt vet. Egymilliárd ember online otthona van emiatt veszélyben 

– írta az orosz származású techmilliárdos.

Durov nem fejtette ki részletesen, hogyan fogja ezt elérni a Telegram. De azt mondta, hogy már letiltotta az új médiafeltöltéseket a platform egyes részein, amellyel szerint „egyesek visszaéltek”. A People Nearby funkció szintén megszűnt, mivel a helyi vállalkozásokat promotáló programon elszaporodtak a csalók és a botok.

A változtatások az első bejelentések azóta, hogy a múlt hónapban Franciaországban letartóztatták és négy napig kihallgatták, mielőtt hivatalos vizsgálat alá helyezték és óvadék ellenében szabadon engedték.

Az ügy visszhangot keltett a globális technológiai iparágban, és kérdéseket vetett fel az online szólásszabadság határairól, a közösségi médiaplatformok ellenőrzéséről, valamint arról, hogy tulajdonosaik jogilag felelősek-e a felhasználók illegális magatartásáért.

Durov ügyvédje szerint abszurd, hogy a Telegram-főnök ellen nyomozást indítottak az alkalmazáson keresztül más emberek által elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban.

Megszólalt a Telegram-vezér: szerinte röhejes a letartóztatása

Pavel Durov szerint nem lehet őt magát egy személyben felelőssé tenni a harmadik felek tevékenységéért. A Telegram-vezér meg van lepve, hogy ellene és nem a cég ellen indítottak eljárást, valamint elmondta, hogy kész fellépni a bűnözői tevékenységek ellen a platform fejlesztésén keresztül.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.