BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Asian Defense and Security Exhibition 2024 in Philippines lockheed martin

Óriási keresletre számít a világ egyik legnagyobb fegyvergyártója

Az eladások és a nyereség is magasabb lesz, mint amire eddig számítottak. A Lockheed számára azonban nem minden tökéletes, mivel legnagyobb projektjeik és vásárlóik esetében is jelentős akadályok jelentek meg.

Az amerikai Lockheed Martin védelmi vállalat kedden csatlakozott más hazai és nemzetközi riválisaihoz, jelezve, hogy erősebb éves profit- és értékesítési eredményekre számítanak a katonai felszerelések iránti óriási keresletnek köszönhetően, amelyet a fokozódó globális feszültségek táplálnak.

Asian Defense and Security Exhibition 2024 in Philippines lockheed martin
A növekvő nemzetközi fegyverkereslet miatt megemelte éves előrejelzését a Lockheed Martin / Fotó: Anadolu via AFP

A marylandi székhelyű vállalat kedden közzétett harmadik negyedéves eredménybeszámolójában a közel-keleti konfliktus kiterjedését és az elhúzódó orosz–ukrán háborút jelölték meg, mint az iparág legnagyobb hajtórugóját – emiatt a világ rengeteg nemzete elkezdte megemelni védelmi kiadásait, ami óriási lendületet ad a fegyvergyártásnak.

Az egész évre 71,25 milliárd dolláros árbevételt várnak, ami kicsit magasabb, mint a korábban megjósolt 70,50 és 71,50 milliárd közötti előrejelzés.

Emellett 26,65 dolláros részvényenkénti nyereségre számítanak 2024-re, ami meghaladja a korábbi 26,10 és 26,60 dollár közötti előrejelzést.

 

Az ágazat vitorláját dagasztó nemzetközi feszültségek és háborúk, valamint a nemzetek védelmi költekezése ellenére azonban a vállalatnak így is komoly problémákkal kell szembenéznie az ellátási lánci és a vásárlói oldalon is.

Lockheed: a háborús haszonlesőknek is nehéz az életük

A hadiipari óriás szuperprojektje, az F–35 fejlesztése akkora kihívásokkal néz szembe – például a karbantartás és a gyártás késlekedése miatt –, hogy az az egész éves előrejelzést elgáncsolhatja.

Az amerikai hadsereg a megbízhatatlan szállítmányok miatt az év eleje óta nem vesz át új alkatrészeket, és így ki sem fizeti ezekat, ami miatt a Lockheednek most 2026-ra és 2027-re is saját zsebből kell kifizetnie a gyártandó elemek és alapanyagok árát, jelentős lyukat vágva a befektetői hozamba.

Ha a harmadik negyedévben a program teljes mértékben finanszírozott lett volna erre az időszakra, akkor az eladásaink közelebb álltak volna az 5 százalékos növekedéshez 

– mondta Jay Malave, a vállalat pénzügyi igazgatója a Reutersnek.

Az F–35-ös repülőgépet gyártó üzletág 3 százalékos forgalomcsökkenést könyvelhetett el a harmadik negyedévben, a Lockheed 17,10 milliárd dolláros összbevétele pedig elmaradt az elemzők 17,35 milliárd dolláros becsléseitől az LSEG adatai szerint.

A Lockheed egy részvényre jutó nyeresége azonban 6,80 dollár volt, ami felülmúlta a várakozásokat.

Évek óta nem harcképes a világ legdrágább fegyverprogramja

Milliárdokba kerülnek az amerikai vadászgépek, de a minimális harckészültséget sem érik el. Tehát az F–35-ösök a légierő kiadásainak 21 százalékát emésztették fel.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.