BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem készek még a hazai kkv-k a mesterséges intelligencia használatára, és ez nagyon sokba kerül nekik

A hazai kis- és középvállalkozások közül sokan még kockás papíron vezetik a pénzügyeiket, ezzel pedig hatalmas lehetőségeket halasztanak el az egyre csak gyorsuló világban. A mesterséges intelligencia hatalmas lehetőségeket rejt, de egyelőre még nem szabad benne vakon bízni.

A mesterséges intelligencia (MI) jelenleg a hazai kkv-k pénzügyi gyakorlatában főleg a kontrolling, elemzési és jelentési folyamatok, szabályzatok elkészítését teheti hatékonyabbá, vagy az éves beszámolók összeállításánál lehet a jövőben nagy segítségére a pénzügyi szegmensnek – derült ki az iFinance kiszervezett pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó vállalat eseményén.

Ai,Generate,Concept.,Artificial,Intelligence,Content,Generator,Tool.,Computer,Chip, mesterséges intelligencia,
Hatalmas lehetőséges rejlenek a mesterséges intelligencia használatában / Fotó: Shutterstock

Hatalmas lehetőségeket tartogat a mesterséges intelligencia

Pénzügyi szempontból, azaz szakmailag releváns kérdéseket szükséges feltenni az MI-nek ahhoz, hogy ne helytelen választ kapjuk. Különösen fontos, hogy alkalmazóként ne kövessük el a Ian Mitroff által megfogalmazott harmadik fajú hibát, amikor rosszul megfogalmazott problémára dolgoztatunk ki az MI-vel „helyes” választ. Emellett az a sok éves üzleti és szakmai tapasztalat, intuíció, amely komoly döntési folyamatokon alapul (elég csak a pszichológiai döntésekről szóló tanulmányaira gondolnunk) nem kiváltható egy kizárólag racionális géppel – emelte ki a Kelemen Kálmán, az iFinance ügyvezetője és Fazekas Fanni cégvezető.

A szakértők emellett rámutattak: a hazai kkv-szektor kifejezetten sok szereplője számára a digitalizáció ilyen fokának eléréséhez még viszonylag hosszú utat kell megtennie, lévén nem ritka, hogy egyes, 

akár több százmillió forintos árbevételű cégek is még mindig kockás papíron vezessék pénzügyeiket.

A szakemberek kiemelték, egy cégnek akkor már, ha eléri a 20-25 fős létszámot és a 300 millió forintos éves árbevételt, igazán ideje elgondolkoznia pénzügyi tervezésének tudatosításában, hiszen a rengeteg adat, ami napi szinten felgyülemlik egy vállalat növekedése során, emberi ésszel már sokszor nem átlátható. Egy jól vezetett digitális nyilvántartás és a jó MI-használat azonban egészen új szintre tudja emelni a vállalatokat. 

Kelemen Kálmán elmondta, a cégük jelenleg a ChatGPT-t és a Microsoft CoPilotját ajánlja ügyfelei számára akár napi használatra is, mivel ezek már kifejezetten hasznosak tudna lenni a napi munka során – elsősorban havi vezetői  összefoglaló készítésére, nagy adatbeli eltérések észrevételére, releváns kérdések  megfogalmazására és a hatalmas adatmennyiség feldolgozására alkalmasak ezek a szoftverek.

A szakértők ugyanakkor hangsúlyozták: az MI által elkészített beszámolókat, adatsorokat mindenféleképpen alapos mustrának kell alávetni, mielőtt késznek és helyesnek fogadnánk el őket – a szoftverek ugyanis jelenlegi fejlettségük mellett még viszonylag sokszor követnek el hibákat, köztük olyanokat is, amiket az emberi szem nem vesz észre elsőre, így az alapos átolvasás és korrektúra fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.