BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendkívüli: újraindul a Dunaferr – közben a dolgozók elől már a vizet is elzárták

Homlokegyenest ellentmondó információk jelentek meg a dunaújvárosi acélgyárról.

Lényegében a semmiből jelentette be a Dunaferr tulajdonosa, hogy újraindítja a dunaújvárosi gyárat – ez derül ki abból a levélből, amit a Liberty küldött ki a dolgozóknak.

dunaferr
20231013 DunaújvárosDunaferr MeleghengerműSajtóbejárás Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Rendkívüli: újraindul a Dunaferr – közben a dolgozók elől már a vizet is elzárták / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Duol.hu által idézett írást a Liberty Dunaújváros cégcsoport vezetője, Rahul Yenurkar jegyzi. Ebben arról tájékoztattak, hogy november közepétől fokozatosan újraindítják az úgynevezett downstream üzletágukat, a hengerműveket. A folyamatról egy ütemtervet is közzétett a Liberty.

A Liberty Dunaújváros menedzsmentje a szakszervezetekkel egyeztetve az elmúlt hetekben áttekintette az üzem novemberi újraindításának lehetőségeit. Annak ellenére, hogy az acélipar egész Európában jelentős kihívásokkal szembesült ebben az évben, úgy gondoljuk, hogy mostanra elegendő piaci lendület van ahhoz, hogy a Liberty Dunaújváros hengerművei sikeresen újraindulhassanak – olvasható a levélben.

Felhívták rá a figyelmet, hogy a pénzintézetekkel és a kormányzattal folytatott egyeztetések jelenleg is zajlanak, így az időpontok irányadóak, de a tervek szerint a késztermékgyártás a technológiai sorrendet követve november közepétől fokozatosan indul. Első lépése az előkészítő munkák befejezése, majd 

  • november 15-től a meleghengermű,
  • november 25-től a hideghengermű és a szállítómű indul újra.
  • December 1-jétől pedig, az utolsó ütemben a Dunarolling Dunai Vasmű Kft. valamennyi érintett munkavállalója számára műszakrend-változástatást rendelek el a termelési folyamatok indításához igazodva.

Célunk, hogy a nehéz piaci körülmények ellenére egy stabil és fenntartható jövőt építsünk. Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a Liberty Dunaújváros megbízható partnere maradjon ügyfeleinek és hozzájáruljon az európai acélipar hosszú távú sikeréhez. Minden munkatársunknak köszönjük a türelmet és abban bízunk, hogy a jövőben a piaci helyzet fellendülésével a gyártási folyamatok folyamatosságát biztosítani tudjuk – zárult a tulajdonos bejelentése.

Újraindul a Dunaferr – közben a dolgozók elől már a vizet is elzárták

A levél tartalma mindenképpen pozitív, csakhogy számos információ homlokegyenest ellentmond a fényes jövőképnek. Az egyik, hogy októberben felszámolási kérelmet terjesztettek elő az illetékes törvényszéknél a Dunarolling Dunai Vasmű Kft.-vel szemben. Ennek részleteiről ebben a cikkben lehet olvasni.

A másik, hogy a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség éppen szerdán közölte, hogy megszűnt a vízszolgáltatás és az internetszolgáltatás az üzemben. A munkavállalók egyébként már hónapok óta fűtés és melegvíz-szolgáltatás nélkül végzik munkájukat. „Az Európai Üzemi Tanács delegáltjai a mai napon tartott online megbeszélésen tájékoztatták a Liberty európai vezetőit a kialakult helyzetről. A továbbiakról várjuk a munkáltató teljes körű tájékoztatását” – olvasható a közösségi oldalukon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.