BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
MERKELY Béla

Világsikert ért el a Semmelweis Egyetem szív- és érsebészete – interjú Merkely Bélával

Egy intézmény tudományos tevékenységének eredményességét a globális ranglistákon elfoglalt helye árazza be. A US News Best Global Universities idei rangsorában szív- és érgyógyászat területen a tavalyi eredményéhez képest 12 helyet lépett előre a Semmelweis Egyetem, így már a 31. pozícióban található. Ez már a világelit, a legkiválóbbak klubja. Az ide vezető útról kérdeztük dr. Merkely Béla rektort.

A hír elsőre száraz: javított a helyezésén a Semmelweis Egyetem. De amint onnan nézzük, hogy jelenleg az Európai Unióban a 11. helyezett a szív- és érsebészet területén, a világon pedig 31. helyen áll a több ezer neves egyetem között, akkor már felkapja az ember a fejét. Mert kirajzolódni látszik egy rendkívüli teljesítmény. A Semmelweis Egyetem rektorát, dr. Merkely Béla professzort, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóját arról kérdezte a Világgazdaság, mi minden kellett ahhoz, hogy ez a világra szóló siker megszülessen.

MERKELY Béla
Merkely Béla: az US News rangsora azért tér el a többitől, mert nemcsak az orvosi egyetem teljesítményét méri le, hanem globálisan a szakterületek teljesítményét is / Fotó: Kovács Attila

Merkely Béla azzal kezdte, sosem törekedtek arra, hogy a négy nagy nemzetközi egyetemi rangsor szempontjai szerint pozicionálják magukat. Úgy fogalmazott: akkor megy egy egyetemnek, ha valamennyi rankingban tud javítani.  „Nekünk a teljesítmény növelése a fontos, ez pedig minőségi elemeket tartalmaz. A US News rangsora azért tér el a többitől, mert nemcsak az orvosi egyetem teljesítményét méri le, hanem globálisan a szakterületek teljesítményét is. Ez azért fontos, mert vannak kiemelt szakterületek az orvostudományban, mint a szív- és érrendszer, az onkológia, a gyermekgyógyászat és szülészet, illetve a traumatológia-ortopédia. Nem azt jelenti, hogy a többi terület kevésbé fontos, de ezek robusztus szakterületek. Mindenki ezeken a területeken akar a legjobb lenni.”

Kiemelte, nagyon sok évtizednyi magas színvonalú munka van abban, hogy a hazai szív- és érgyógyászat eljutott oda, ahol most van. „Ez nem csak a Városmajor teljesítménye, mert sok kutatás az egyetem más intézményeivel együtt folyik, a különböző szakterületeken rengeteg kollaboráció van. Az US News rangsor azért mérvadó, mert egyrészt rangsorolja a felsőoktatást, de rangsorolja az orvosi tevékenységet, a kórházak teljesítményét is. Vagyis itt ténylegesen a teljesítményt nézik, az számít mennyire idézik a publikációinkat” – magyarázta.

A kardiológiában eleve magasabb az idézettség, de a Semmelweis Egyetem ezt a többszörösére tudja emelni, mert annyira érdekes és innovatív témákkal foglalkoznak a kutatók. Merkely elmondta, számít az is, hogy a publikációk bekerülnek-e a legjobb 10 százalékba, vagy akár a legjobb 1 százalékba. A rangsor nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi kooperációkra, mert számottevő teljesítményt csak nemzetközi kooperációban lehet elérni.

14 szakterületen kerültünk be a rangsoroltak közé, ez meglehetősen komoly fejlődés. 2020-ban 112. volt a szív- és érgyógyászat, 2024-re a 31. helyre tudott előretörni, ez óriási eredmény. Mindösszesen 14 észak-amerikai egyetem jobb nálunk, az Európai Unióban a 11. helyen vagyunk, és egyetlen ázsiai egyetem sem előz meg minket 

– értékelte az eredményt.

 „Ezen kívül számottevően jó eredményünk van gasztroenterológiában, képalkotásban, sebészetben, transzplantációban és endokrinológiában, ahol 200-on belül vagyunk, onkológiában 260-on belül. Az Eurotransplant országai közül a szívtranszplantációs centrumunk dobogó közeli – csaknem dobogós – helyen áll, célunk azonban és arra törekszünk, hogy a legfelső fokra felkerüljünk” – tette hozzá a rektor.

Folyamatos innováció, 15 ezer műtét évente

Az eredmény hátterében a hagyományosan kiemelkedő magyar kardiológia és nagy elődei állnak, mondta a professzor. Elődei, Szabó Zoltán, Soltész és Kudász professzorok a szív- és érsebészetet fejlesztették a legmagasabb szintre, míg Merkely Béla már a minimál invazív beavatkozásokat. „Ma már a megújult, minimál invazív, katéteres beavatkozásokkal billentyűt lehet behelyezni, plasztikázni, infarktust, szívelégtelenséget lehet kezelni, különböző szívstruktúrákat lehet kijavítani, azaz rengeteg módszer áll rendelkezésre. Sokat fejlődött a szívsebészet, nagyon megerősödött a diagnosztika és a képalkotás, a szív MR mindennapos vizsgálati módszerré vált. Megjelentek a hibrid műtétek a szívgyógyászatban, ahol a szívsebész az érsebész és az intervenciós kardiológus együtt dolgozik – részletezte.

„Ma a Városmajorban 12 műtőben dolgoznak az orvosok, évente 15 ezer műtétet végeznek el, bármit, amit a világban el tudnak végezni, azt itt is el tudják.

Az első között vezetjük be az új eszközöket, az új módszereket, oktatóközpontként a közép-kelet-európai régió legfőbb támogatója vagyunk. Romániában a mi tapasztalataink alapján indult el az infarktus kezelése, Szerbiában a transzplantációt támogatjuk, Horvátországban a ritmuszavarok katéteres ellátásában, a speciális pacemakerek beültetésének elterjesztésében játszottunk szerepet” – ismertette.

Kiemelkedő infrastruktúra és eszközpark nélkül mindez nem lenne lehetséges. Jelenleg is folyik az építkezés, jövőre adják át az új épületet, a bővülés következtében már két CT, két MR és 25 db szív ultrahang-készülékkel végzik a gyógyítást. Merkely azonban azt mondja, mindez semmit sem érne, ha nem lenne egy folyamatos humán erőforrás fejlesztése.

Mindenki a Városmajorba akar bekerülni

A klinikának nincsenek gondjai az orvosutánpótlással, mert kifejezetten éles a verseny a bekerülésért. „Nagyon komoly felvételi van, senki nem tud bekerülni úgy, hogy nincsen komolyabb tudományos teljesítménye. Az út az, hogy sikeresnek kell lenni már orvostanhallgatóként is, tudományos teljesítménnyel, esetleg már megkezdett Phd-képzéssel, majd a befejezett, vagy majdnem kész dolgozattal lehet bejutni a klinikára. Nagyon erős versenyszellem van, ami a teammunkában ötvöződik ugyanakkor. Kiváló mentoraink vannak, ők a legmagasabb szintű tudást adják át. Van egy nagyon különleges kincsünk egy kis- és nagyállat-labor, ahol az összes innováció történik, itt van helyben. Őssejtlaborunk, sejtlaborunk is van, minden rendelkezésre áll a kutatáshoz.” Ez pedig megmutatkozik az elvégzett tudományos munka sikerében is, a klinika munkatársai nemzetközi viszonylatban kiemelkedően nagy érdeklődésre számot tartó tudományos publikációkat produkálnak évek óta. 

 Az elmúlt öt évben 600 olyan publikáció jelent meg, ami bekerült a világ legjobb 25 százalékába. Ezek a vezető tudományos lapok legidézettebb publikációi. Ebből 180 közlemény bekerült a legjobb tíz százalékba, ezek az adott év legjobb publikáció a világon. Ez évi 40 kiemelkedő publikációt jelent. Ezt a szintet kell megugrani

– jelezte a rektor.

Beszélt arról is, hogy a tavalyi 42. helyezés után nehezen tudta elképzelni, hogy innen még vezet feljebb az út, mert olyan szoros a verseny és nagyon komolyak a versenytársak, hiszen a legnevesebb egyetemekről van szó. „Ahhoz is fejlődni kell, hogy ugyanezt az eredményt elérjük. Hiszünk abban, hogy a jövőre átadásra kerülő új épületünk segítségével további fejlesztéseink mind a betegellátás minőségét és mennyiségét is tovább javítja. Azt szeretnénk, hogy a transzplantációs aktivitásunk Európában ne dobogós legyen, hanem még feljebb jussunk. A célunk az, hogy minél több beteget tudjunk a legmagasabb színvonalon, a legújabb eljárásokat bevezetve gyógyítani. Hiszen mindennek a végén a beteg érdeke az első” – mondta.

Történelmi szakmai siker: új protokoll

A klinika menedzsmentje számára fontos feladat, hogy megóvja a szakembereket a kiégésről. Merkely Béla szerint sok a sikerélménye az orvosaiknak, az inspirálja őket. Nagy hangsúlyt helyeznek az összetartásra, a sikereket együtt ünneplik meg. Azt is elmondta, a kardiológia fejlődése az elmúlt harminc évben nagyon szerencsésen alakult, mert hatalmas a fejlődés, ennek részesei voltak a fiatal orvosok, ezzel együtt épült a pályájuk, részesei lehetnek nagy hazai és nemzetközi sikereknek is. Mint a Merkely professzor által vezetett – 7 országot és 20 klinikát érintő – nagy nemzetközi konzorcium egyedülálló eredménye, egy új protokoll, mellyel évente háromszázezer betegnek adnak reményt a szívelégtelenség kezelésében. A klinikai vizsgálat eredményét a publikáció után Amszterdamban 20 ezer ember előtt mutatták be egy szakmai kongresszuson.

Először fordult elő Magyarország történetében, sőt Közép-Kelet-Európában is egyelőre egy cseh professzor volt még képes arra, hogy olyan pozitív klinikai vizsgálattal állt elő, amely megváltoztatja az orvosi protokollokat és ajánlásokat. „Mert a szakma csúcsa az, ha olyan új módszert, vagy eszközt tudunk igazoltan alkalmazni, ami százezrek vagy milliók kezelését segíti elő, én magam ebből szeretnék többet látni” – fogalmazta meg a közeljövő új céljait a rektor.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.