BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kannabiszfogyasztás: a napi füvezés jelentősen növeli a fej-nyak rák kockázatát

A fű legalizálása megosztó kérdésében egy újabb szemponttal álltak elő amerikai kutatók. Egy nagy adatbázisból dolgozó tanulmány ugyanis összefüggést talált a napi kannabiszfogyasztás és a fej-nyaki rákok kockázatának jelentős megnövekedése között. Ezzel pedig minden érintettnek számolnia kell, fogyasztónak, törvényhozónak, ellátórendszernek egyaránt.

Egy friss kutatás szerint az éveken át tartó fűfogyasztás jelentősen, három-ötszörösére növelheti a fej-nyak rákok kockázatát. A fej-nyaki daganatok két leggyakoribb oka a dohányzás és az alkoholfogyasztás. 

A man smokes joints using a pineapple during the Global Marijuana March demanding the decriminalization of marijuana in Medellin, Antioquia department, Colombia, on May 4, 2024. (Photo by JAIME SALDARRIAGA / AFP)
A kannabisz rendszeres fogyasztása megnöveli a fej-nyak rák kockázatát / Fotó:  JAIME SALDARRIAGA / AFP

Az egyéb kockázati tényezők közé tartozik a rossz szájhigiénia, a reflux, valamint a legyengült immunrendszer, valamint a gyümölcs- és zöldségszegény étrend. Illetve bizonyos környezeti ártalmak is komoly kockázati tényezőnek számítanak, mint azbesztnek vagy a fapornak való kitettség. Emellett egyre több fej-nyaki rákot okoz a humán papillomavírus (HPV) vagy az Epstein–Barr-vírus is. Ebbe a felsorolásba most már a rendszeres füvezés is bele fog tartozni – írja a CNN cikke. 

A kutatók azt nyilatkozták, hogy elsősorban azok számára jelent kockázatot, akik kannabiszhasználati zavarban szenvednek, azaz ha a használónál kettő vagy több tünet jelentkezik ezek közül:

  • fű utáni sóvárgás,
  • tolerancia, azaz már nem érzékel hatást,
  • nagy mennyiségben fogyaszt, nem csak rekreációs céllal,
  • nagy kockázatú helyzetekben használja,
  • elvonási tüneteket tapasztal,
  • képtelen leszokni.

Rákot okoz a füvezés? 

A kutatásban 4 millió egészségügyi adatot elemeztek, ebben a halmazban több mint 116 000 olyan fej-nyaki daganatos beteg volt, akinél jelen volt a kannabiszhasználati rendellenesség, vagyis sokat füveztek. Az elemzés során az adatok egyértelműen azt mutatták, hogy a kannabiszhasználati zavarban szenvedőknél minden korosztályra igaz volt, hogy:

  • körül-belül 2,5-szer nagyobb az esélye a szájüregi rák kialakulásának;
  • 5-ször nagyobb valószínűséggel alakul ki a lágy szájpadlás, a mandulák és a torok hátsó részének rákja;
  • 8-szor nagyobb valószínűséggel alakul ki gégerák.

Szakértők szerint a füst a fő oka annak, hogy bizonyítható az összefüggés a füvezés és a fej- és nyakrák között. A mélyen beszívott és benntartott füst jelentősen növeli a megbetegedés kockázatát. Mindez pedig felveti a széles körű engedélyezés kérdésének ellentmondásosságát, és előrevetíti azokat a problémákat, amelyekkel számolni kell egyéni, társadalmi és az ellátórendszerek szintjén is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.