BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hidegfront több váratlan kockázattal jár – erre kell figyelni

A múlt héten még strandoltunk, most meg lehet, hogy be kell fűteni hétvégén, miután a nappali hőmérséklet tíz fok körül lesz. Azon túl, hogy ez nem jellemző szeptember közepén, a szervezetünket is megviseli a hidegfront. Az ingerlékenység általános tünet. Ki ne lenne ingerlékeny, ha egyik pillanatról a másikra évszakot kell váltani?

Vannak az örök optimisták, akik a naptárnak öltöznek, és nem az időjárásnak, és ők szeptember közepén is rövid nadrágban és pólóban küzdenek az esernyővel. A hirtelen lehűlés legjellemzőbb következménye a meghűlés, a megfázás, majd a nátha. Gyakran alulkalibráljuk az öltözködést, és a reggeli vagy az esti 10-12 fokban könnyen meg lehet fázni, akkor is, ha napközben még viszonyleg kellemes a levegő hőmérséklete.

Hidegfront
Hidegfront idején fejfájás és ingerlékenység várható / Fotó: Shutterstock

Az orvosmeteorológia szerint ezek a hirtelen változások a krónikus betegségekkel élőket terhelik meg leginkább, kedvezőtlen hatással lehet a magas vérnyomással élőkre és a szívbetegekre, illetve az idősebbekre is jobban kell figyelni ilyenkor. A hirtelen kiugró vérnyomást erős fejfájás és tarkótáji nyomás jelezheti, ezekben az esetekben azonnal meg kell mérni a vérnyomást, és ha nagyon magas, konzultálni kell orvossal.

A hirtelen változás az érzékeny embereket ingerlékennyé teszi, a gyerekek is nehezen alkalmazkodnak a változó körülményekhez. Ahogy a Semmelweis Egyetem korábbi közleményében írta: a hidegfront hatására fokozódik szervezetünkben a görcskészség, így például gyakrabban jelentkezhet az arra érzékenyeknél

  • asztmás roham, 
  • gyomor-, epe-, vesegörcs, 
  • hasi panaszok, mellkasi fájdalom, 
  • tüdőembólia, 
  • a koszorúerek összehúzódása miatt többször fordul elő szívinfarktus. 

A kismamák esetében a hőmérsékletesés hatással lehet a méhösszehúzódásra, ezért a koraszülések száma is megnövekszik a hőmérséklet drasztikus csökkenése után. 

Jótékony hatása is van hidegfrontnak

Vannak, akik alig várják a lehűlést, mert nehezen bírják a forróságot, és enerváltan, kedvetlenül vészelik át ezeket a napokat. Ők azonnal felélénkülnek, ha visszaesik a hőmérséklet, és sokkal aktívabbak lesznek, mint korábban. A meleg miatti alvási nehézségek is megszűnnek, a friss éjszakák sokaknál segítik a gyorsabb és könnyebb elalvást.

Hogyan lehet jól bírni?

Az már jól látszik, hogy fel kell készülnünk az időjárás gyors, szélsőséges változására. A szakemberek szerint a szervezetünk ellenállóságát fokozhatjuk mindezzel szemben. Az ingerlékenységet stresszkezelő technikákkal lehet csillapítani a sport mellett. Mindennap töltsünk időt a szabadban, csendes esőben is lehet egy fél órát sétálni, nyilván a felhőszakadás nem alkalmas erre. De minél többet vagyunk a levegőn, a szervezetünk annál könnyebben szokja meg a hőmérséklet-ingadozásokat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.