BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fertőző betegségek: 11 nyugat-nílusi vírus által okozott agyvelőgyulladást jelentettek, és a szamárköhögés is terjed idehaza

A Nemzet Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) friss közleménye szerint 15 vármegyéből és a fővárosból is jelentettek szamárköhögés gyanús megbetegedéseket. Emellett a fertőző betegségek között nagyobb számban jelent meg az agyvelőgyulladás, amelynek hátterében a nyugat-nílusi vírus állt.

Az NNGYK közlése szerint 2024. augusztus 14–24. között Békés vármegyében, egy idősek otthonában lázmentes gasztroenteritis járvány zajlott. 73 fő, ebből összesen 31 fő (26 fő gondozott, 5 fő személyzet) betegedett meg. A területileg illetékes járási hivatal népegészségügyi osztályának helyszíni járványügyi vizsgálata szerint nem élelmiszer okozta.

The proboscis of an Aedes albopictus mosquito feeding on human blood. This mosquito, also known as the Asian Tiger Mosquito, is a known West Nile Virus vector. Photo by James Gathany, Centers for Disease Control 
Paris, France 

CDC/PHANIE (Photo by CDC / Phanie / Phanie via AFP)
Nagyobb számban jelent meg a nyugati-nílusi láz nevű fertőző betegség augusztus végén / Fotó: AFP

Két kanyarós, sok szamárköhögéses eset

A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül két oltatlan román férfit kanyaróval diagnosztizáltak, emellett 64 szamárköhögéses esetet is jelentettek a nyilvántartásba. A szamárköhögés-gyanús bejelentések a fővárosból és 15 vármegyéből érkeztek. A betegek közül 12 csecsemő volt, illetve öt fő a 60 év feletti korcsoportba tartozott, tehát minden korosztályt érinthet a fertőzés. 

A nyugat-nílusi láz is megjelent

A 34. héten fertőző agyvelőgyulladás diagnózissal bejelentett megbetegedések (11) hátterében a nyugat-nílusi vírus állt és mind a 11 nyugat-nílusi láz megbetegedés hazai eredetű volt – közölte a hivatal. 

Négy megbetegedést a fővárosból, két-két beteget Fejér és Pest, egy-egy beteget Győr-MosonSopron, Heves és Veszprém vármegyéből jelentettek. 

A héten diagnosztizált esetekkel a 2024. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 30-ra nőtt. A betegek több mint fele férfi, az átlagéletkor 64,5 év (30–86 év). Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a nyugat-nílusi láz szúnyogcsípéssel átvihető vírusos megbetegedés, amelyet Culex moszkitók (szúnyogok) terjesztenek madarakról emberre, szúnyogcsípés révén. 

A közleményből az is kiderül, hogy a héten egy importált eredetű vírusos vérzéses láz megbetegedést jelentettek. A 35 éves budapesti nőbeteg a lappangási idő alatt Maldív-szigeteken járt. A laboratóriumi vizsgálat a Dengue vírus kóroki szerepét igazolta. Illetve egy Hajdú-Bihar vármegyében élő 45 éves nő majomhimlő megbetegedés gyanújáról is érkezett jelentés a hivatalhoz. A laboratóriumi vizsgálatok nem támasztották alá a felmerült klinikai diagnózist – jelentette a NNGYK. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.