BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szifilisz, kankó, chlamydia – ne gondoljuk, hogy a nemi betegségek eltűntek

Magyarországon folyamatosan nő a bejelentett, szexuális úton terjedő betegségben szenvedők száma. 2023-ban 3260 embert érintettek bejelentetten a leggyakoribb fertőző kórokozók: a szifilisz, a kankó vagy tripper, az LGV és a Chlamydia-fertőzés. Bizonyos tünetek esetén fontos tesztelni, és felkeresni az orvost, ha baj van.

A fertőzések 70 százaléka azonban teljesen tünetmentes, és az is marad, így fontos a folyamatos szűrés és edukáció. Olykor még könnyen gyógyítható betegségek is kezeletlenül maradnak, mert a fertőzés ténye és maga a szűrés is tabunak számít, pedig már léteznek diszkréten, otthon is elvégezhető, megbízható eredményt hozó önmintavételes vizsgálatok – közölte a Synlab.

Hands,Of,Couple,Lovers.,Couple,In,Love.
A nemi betegségek száma növekszik, a szifilisz jellemzően Budapesten / Fotó: Shutterstock

A szifilisz Budapesten tarol 

Kiemelték: a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőző kórokozók közé tartozik a HPV, a Hepatitis B, a Chlamydia-fertőzés (Chlamydia trachomatis), és a szifilisz (Syphilis).

A szifiliszfertőzés 2023-ban majdnem háromszor annyi férfit érintett Magyarországon, mint nőt, azonban a legtöbb fertőzés esetében a nők vannak nagyobb kockázatnak kitéve a hüvely nyálkahártya-felületének nagysága miatt.

Gyakoriságuk azonban jellemzően eltér a szexuális aktivitás típusa és az életkor szerint is. A növekvő tendencia mögött állhat az online társkeresés elterjedése, valamint a fiatalok körében emelik a fertőzés kockázatát a rövid kapcsolatok.

„A szifilisz, valamint a gonorrhoea mellett a HIV vírus előfordulása is a fővárosi régióra centralizálódik. A legveszélyeztetettebb korosztály a fiatal felnőttek és az ötven éves kor feletti páciensek. 

Rendeléseinknek gyakori vendégei a Trichomonas- és Chylamydia-fertőzéssel szenvedő páciensek. A nemi úton terjedő betegségek tünetei azonban a kórokozó típusától függően megjelenhetnek napok, de akár évek alatt is. Kimenetelük szempontjából is vannak könnyen és véglegesen gyógyítható betegségek, míg a hepatitis vírus talaján kialakuló májrák, illetve a HPV talaján kialakuló méhnyakrák, péniszrák, illetve fej-nyak területi daganatok agresszív és magas halálozású betegségek” – hangsúlyozta dr. Stefanovits Ágnes, szülész-nőgyógyász.

Tünetek és szűrés

A fertőzések több mint fele nem jár nemi területen kialakuló tünettel, azonban sokszor olyan panaszok jelentkeznek, amik nem emlékeztetnek nemi fertőzésre: ilyen lehet például a fekély a torokban, a nem múló torokgyulladás, és a vese és a húgyhólyag területét érintő fertőzések. Minden kiszűrt fertőzéssel szakorvoshoz kell fordulni, és kezelni kell azt. A HPV az egyetlen, amely az esetek többségében visszaszorulhat az immunrendszernek köszönhetően.

„Fontos hangsúlyozni, hogy a szexuális úton terjedő fertőzés nem az egyén hibája, nem felelőtlenségből fakad. Sok esetben nem látjuk jelét a betegségnek, egy igényes, jól szituált partner is lehet fertőző. Előfordul, hogy közös törölközővel, vagy szaunahasználat során, esetleg nőgyógyásznál, strandon kapjuk el a fertőzést. Szexuális együttlét során fontos az óvszer használata, de nem nyújt teljes védelmet, hiszen a HPV például képes áthatolni az óvszeren is. Éppen ezért a szűrés fontosabb, mint a megelőzés: a legtöbb szexuális úton terjedő fertőzés kezelhető, még a szövődmények kialakulása előtt is” – mondta Szász Máté, a SYNLAB biológusa.

Az óvszerhasználat és annak népszerűsítése másodlagos megelőzési forma, elsődleges stratégia a Hepatitis B és a HPV ellen a biztonságos, több, mint két évtizede piacon lévő oltások beadatása.

A szűrés módja és annak fontossága

A szűrővizsgálat sok esetben kellemetlen, és akár szégyenérzetet is okozhat. Azonban már rendelkezésre áll otthon elvégezhető vizsgálat is, melynek előnye, hogy diszkrét csomagolásban érkezik, otthon könnyen elvégezhető a mintavétel, és egyszerűen, postán elküldhető a levett minta. A leletet a páciens e-mailen keresztül kapja meg, így kényelmesen, és feltűnés nélkül elvégezhető a szűrés a különböző kórokozókra, akár rendszeresen is – írta közleményében a Synlab.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.