BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az a legnagyobb védelem, ha itt tárolják a gázt

Oroszország nélkül nincsen európai gáz.

Historikus, földrajzi és a piaci adottságok miatt az tény, hogy mivel főzünk, mit lehet elérni

– mondta Losonczy Géza, a KPMG Tanácsadó Kft. infrastruktúra és energetikai tanácsadás részlegének igazgatója a Világgazdaság Energiastratégia 2018 című konferenciájának egyik panelbeszélgetésén.

Felsmann Balázs, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnöke elmondta, hogy Oroszország Európa legnagyobb gázszállítója, és ennek aránya nem hogy csökkenni, de inkább növekedni fog. Ez szerinte alapvetően nem baj, az a lényeg, hogy olyan szerződéses konstrukciók legyenek, amik védik a fogyasztókat.

Magyarország szempontjából pedig az a fontos, hogy minél több betáplálási pont legyen – tette hozzá. Önmagában Felsmann szerint Oroszország biztos, hogy továbbra is meghatározó partner lesz. Ugyanakkor saját exportja tekintetében

Oroszország sokkal inkább rá van szorulva Európára, mint fordítva.

Úgy véli, hogy Európa túlélné, ha nem jönne gáz Moszkva felől, míg Oroszországban viszont valószínűleg fél éven belül belpolitikai válság alakulna ki.

Losonczy Géza, Felsmann Balázs, Balogh József
Fotó: Kallus György

Balogh József, az Axpo Solutions üzletfejlesztője ezzel szemben úgy látja,

elképzelhetetlen, hogy orosz gáz nélkül lenne európai gáz.

Oroszországgal valóban nehéz tárgyalni, de nélküle nincsen európai gáz, ezt el kell fogadni – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy sokszor hiába keresik meg őket azzal, hogy „vegyünk orosz gázt”, ha „szankciós a cég”, akkor nehéz orosz gázt venni, ráadásul sokszor a bankok is rajta vannak ezen a listán, így nem fogadnak be bankgaranciát sem.

Felsmann szerint a legnagyobb védelem Magyarországnak az, ha fizikailag itt tárolja a gázt. Ha megnézik a Gazprom vezetékeinek fizikai elhelyezkedését, szinte csak európai irányba mennek. Japánba is vittek mostanában gázt – jégtörő hajókkal.

Elmondta, hogy aki az energiaszektor bármely szegmensében dolgozik, annak az effektív adókulcsa 40 százalék feletti. Ha elvonják a lehetséges profit több mint 40 százalékát, többször is meggondolom, hogy akarok-e erőművet itt építeni – fogalmazott. Losonczy ehhez hozzátette, hogy az ország versenyképességét is csökkenti ez a helyzet:

ez a 31 százalékos plusz adó itt van, rendben, de mi lesz öt év múlva?

– tette fel a kérdést.

Felsmann hozzátette, hogy a nem magyar bejegyzésű cég nem is fizeti meg ezt az adót, viszont az miért jó, hogy inkább Pozsonyban indítanak céget?

Az Energiastratégia 2018 című konferenciáról készült tudósításokat itt találja.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.