BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas komposztálót épít Bükkábrányban a Geosol

Évi húszezer tonna biológiailag lebomló hulladékból válik rekultivációra hasznosítandó komposzt.

A Geosol Kft. már kért és kapott is egységes környezethasználati engedélyt egy bükkábrányi komposztáló létesítésére. Engedélyét, amely nem veszélyes hulladékok komposztálással történő hasznosítására vonatkozik, és 2027. október 31-ig érvényes, most technikai okokból módosította az illetékes hatóság. 

A felhagyott bányaterület rekultiválására használnák a komposztot – képünk illusztráció.
Fotó: MVM Mátra Energia 

 

Tájsebet gyógyítanának a komposzttal

A vállalat tervének érdekessége, hogy a keletkező komposztot nem kifejezetten mezőgazdasági célra, hanem a bükkábrányi bánya meddőhányójának, illetve a bánya már nem művelt részének rekultivációjára használnák. A telep napi komposztálókapacitása 2 ezer tonna, az éves terve 20 ezer tonnányi, biológiailag lebomló ötféle szerves hulladéktípus valamelyikére vonatkozik. (A komposztáló létesítéséhez azért van szükség egységes környezethasználati engedélyre, mert a telepe napi 10 tonnánál több hulladékot fogadna.)

A beruházás közel 9 ezer négyzetméteres, lignitbányából kivett üzemi területen indulna. A legközelebbi lakott terület határától 1300 méterre lenne. A létesítmény egy előkezelőből (mérés, válogatás, aprítás stb.), magából a komposztálóból és egy utókezelőből (utóérlelés, válogatás) állna, öt munkagép használatával.

Szinte helyben hasznosul     

A megoldás mellett szól, hogy a hasznosítás szinte helyben, az MVM Mátra Energia Zrt. bükkábrányi bányaüzemének területén lévő, bérelt helyen történne, és a Geosol telephelye a közeli Halmajugra külterületén van. Igaz, a hulladékot még oda is kell szállítani a komposztálóba. A Geosol fő profilja az alternatív tüzelőanyagok előállítása, biomassza és előkezelt hulladék előkészítése energetikai hasznosításra. Elsődleges tevékenysége a honlapja szerint az erőmű alternatív tüzelőanyaggal való ellátása. 

A Geosol igen kedvező árbevétel-arányos nyereséggel dolgozik a nyilvános adatok szerint.

Tavalyi, 8 milliárd forintos nettó árbevételéből több mint 2,1 milliárdos profitja keletkezett, míg a tavalyelőtti 8,3 milliárdosból 3,7 milliárd forint. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.