BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sorra „hálózza be" az új ügyfeleket a Főtáv – megérte fejleszteni

A Főtáv végzett a stratégiai gerincvezeték építésére és energiahatékonysági fejlesztésre indított projektjének első szakaszával. A beruházás költségének a fele, 2,766 milliárd forint uniós forrásból érkezett.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium és a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. konzorciuma megvalósította a „Stratégiai gerincvezeték létesítése és energiahatékonysági fejlesztések a BKM Nonprofit Zrt. távhő-rendszereiben” nevű pályázat első szakaszát, amelyhez 2,766 milliárd forintos támogatást nyert az uniós Kehop pályázaton. A pénz a költségek felét fedezte a BKM-hez tartozó Főtáv közleménye szerint.

BKM FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió - XIII. kerület Pannónia utca - Távhővezeték sajtolása a Szent István körút alatt 2023.02.15-2023.03.03. között és további képek a helyszínről
XIII. kerület Pannónia utca - Távhővezeték sajtolása a Szent István körút alatt
Fotó: BKM Főtáv

 

Legalább helyben nem szennyez

A budapesti épületeket nagyrészt helyi, gázüzemű berendezések látják el hővel, amelyek azonban a levegőt is szennyezik. A levegő minősége azonban jelentősen javítható a fővárosi távfűtési hálózat bővítésével, a távhővezetékek és hőközpontok korszerűsítésével, valamint új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolásával. A távfűtés ugyanis a sűrűn lakott városrészekben nem jár helyi égéstermékek kibocsátásával, és energetikailag hatékonyabb is az elavult helyi hőtermelésnél. Ezért a sűrűn lakott városrészek életminősége szempontjából különösen előnyös.

A projekt során a Főtáv a Belváros északi részének távhőellátása érdekében bővítettük, illetve megépítette a XIII. kerületi Radnóti Miklós utca és az V. kerületi Markó utca közötti, közel 700 méter hosszú stratégiai jelentőségű Pannónia utcai vezeték I. ütemét. 

A munkálatok eredményeként Budapest legsűrűbben lakott részein 11 új fogyasztó csatlakozott a távhőre, összesen 14,61 megawatt csúcshőteljesítmény-igénnyel.

 A távfűtést választották Budapest jelentős lakáspiaci fejlesztéseként

  • a XIII. kerületben épülő Duna Terasz Grande lakónegyed első épületei
  • és a Danubio Lakópark.

Az újonnan épült irodaházak közül például

  • a Bécsi Greens,
  • a Mol Campus,
  • az Alphagon,
  • az Info Park A épület,
  • továbbá a H2O irodaházak.

A fentieken túl a távhőhálózatra csatlakozott 

  • az MTVA székház,
  • a Laurencz László Sportcsarnok és iskolaépület is.

A pályázat részeként felújítottak 63 elavult elavult hőközpontot, amelyeknek ezután jelentősen csökken az áramfelhasználása, a korszerűsítéssel elérhető hőmegtakarításnak köszönhetően pedig tovább mérséklődik a fővárosi távhőszolgáltatás primer energia szükséglete.

BKM FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió - XIII. kerület Pannónia utca - Távhővezeték sajtolása a Szent István körút alatt 2023.02.15-2023.03.03. között és további képek a helyszínről
XIII. kerület Pannónia utca - Távhővezeték sajtolása a Szent István körút alatt 
Fotó: BKM Főtáv

 

Kisebb energiaigény, csökkenő széndioxid-kibocsátás

A projekt megvalósítása során 2021-2022-ben újabb 213 helyszínen vontak távfelügyelet alá hőközpontokat. A hőközponti távfelügyelettel javítható a távhőszolgáltatás minősége, ügyfélközpontúsága és energetikai hatékonysága, az üzemeltetés költségei pedig csökkenhetnek.

A fentieken túl a Főtáv korszerűsített hat távhővezeték-szakaszt 880 nyomvonal méter hosszon. A primer vezetékhálózat ezen szakaszai 40 év feletti korukból következően műszakilag elavultak, gyakran okoztak üzemzavart. A vezetékszakaszok és a kapcsolódó szerelvények technológiaváltó felújításának köszönhetően a hőveszteségek jelentősen csökkentek, a távhőellátás üzembiztonsága pedig javult. A piacbővítésnek és az energiahatékonyság növelésének köszönhetően évente 76414,29 gigajoule-lal csökkenthető a primerenergia-felhasználás, és  5155,1 tonnával a széndioxid-kibocsátás. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.