BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több olajat ad a Mol vecsési kútja, mint várták

Próbaüzeme során a Mol V1 nevű vecsési olajkútja máris közel ugyanannyi olajat ad, mint a korábban átadott V2 kút, az induló mennyiségnél pedig többet, és még többre van lehetőség.

A Mol Vecsés mellett egyelőre próbaüzemben működő, V1 nevű olajkútjának hozama a második legnagyobb a csoporton belül, az élen a szintén vecsési V2 kút áll. A V1 induláskor napi 1300 hordó olajat adott, most napi 1500-nál tart, de esélyes a napi 1700 hordó is – hangzott el a helyszíni bejáráson.

Bacsa György mol
Bacsa György mintát vesz a Mol Vecsés 1 kútjából / Fotó: Horváth Lilla

A vecsési lelőhely nem egyszerűen új, hanem a legjelentősebb az olajtársaság portfóliójában. „A V1 és a V2 kút beindítása óta 10-11 százalékkal nőtt a társaság hazai termelése, és 6 százalékkal Magyarországé” – emelte ki a V1 kút helyszíni bemutatásán Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója. Közölte, hogy a Mol a következő három évben közel 100 milliárd forintnyi beruházásra készül a kutatás és termelés területén. A vállalat olajtermelése az évi 100 milliárdos nagyságrendű beruházásai nélkül a kétharmadára esett volna.

Hatalmas súlyú a vecsési találat

Schubert Archibald, a Mol Magyarország kutatás-termelési igazgatója a fenti napi termelési adatok kapcsán jelezte, hogy a V1 és a V2 kútból származik a hazai olajtermelés közel 17 százaléka. A Mol hazai olajtermelésének e két kút adja a negyedét, a csoport egészének pedig az 1,5 százaléka. A társaság a közelmúltban indította be turai olajtermelését is. 

Az olaj kétezer méter mélyről ér fel, a lenti nagy nyomás miatt szinte magától, amire csak később, a lelőhelyen lévő olaj mennyiségének csökkenésével kell majd egyébként kiforrott módszerekkel rásegíteni. Az egész tételt a társaság százhalombattai finomítójába szállítják napi 4-5 tartálykocsival. A Világgazdaság kérdésére Schubert Archibald elmondta, hogy a finomítóig nem, de egy gyűjtőpontig később lefektethetnek vezetéket a lelőhelyről, amely akár 10 évig, de hosszabb ideig is termelhet.

A 60-70 Celsius-fokos és 30 bar nyomáson érkező vecsési olaj magas paraffintartalmú, emiatt 37 fokon szilárd halmazállapotúvá válik, amit a szállítás során figyelembe kell venni. Összetételének köszönhetően előállítható belőle motor- és kenőolaj. Az igazgató szintén lapunknak részletezte, hogy összetétele miatt a vecsési olaj feldolgozása a százhalombattai finomítóban nem igényelt semmilyen átalakítást, mert a létesítményt eleve az orosz és a hazai olaj finomítására tették alkalmassá. Míg a hazai olaj üzemanyag-előállításra alkalmas hányada mintegy 50 százalék, az orosz import esetében az arány 60 százalék körüli.

Újabb, kétezer méter mély fúrás a küszöbön

Készül a Mol a szintén mintegy 2000 méter mélyre tervezett V3 kút beindítására is. A kutat a Rotary fúrja 40-41 napig – ezt is Schubert Archibald ismertette. A munka végeztével a Rotary 8 nap alatt leszereli a fúrólétesítményét, amelyet azután egy sekélygázfúrás helyszínén állít fel újra. Az R69 nevű fúróberendezés Németországban készült, ott is újították fel a közelmúltban. Ez a legnagyobb teljesítményű a maga nemében, amellyel a Mol dolgozik, de van üzemben a lelőhelyein két kisebb is. Tavaly a Mol adta a hazai kőolajtermelés mintegy felét, 3,3 millió hordót, valamint a földgáztermelés 86 százalékát.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.