BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Young,Technician,Uses,Screwdriver,And,Opens,Up,Air,Conditioner,Unit

A kánikula már itt van, klímaszerelő a nyár végére rendelhető

Csúcsra jár a klímaberendezések korábban megrendelt telepítése, ám új igényeket legfeljebb a nyár végére vesznek fel a minősített szerelők. Már a mobilklíma is kifogyott sok boltból, és megcsappant a ventilátorok kínálata.

Aki előre tervezett, az a december és február közötti hónapokban rendelte meg és telepítette a kánikula idején enyhülést hozó klímaberendezését.

Aki azonban későn kapott észbe, az kénytelen sokat várni, kockázatot vállalva megbízhat F-gáz vizsga nélküli, „egynyári” (garanciát aligha vállaló) szerelőt, vagy próbálhat a szakember lelkére beszélni. „A szívbetegségtől kezdve a családban lévő kisgyerekekig mindenre hivatkoznak, akik soron kívüliséget szeretnének” – válaszolt a Világgazdaságnak Koncsek László klímatelepítéssel és karbantartással szakosodott épületgépész-technikus. 

Ám sem a cégüknél, sem más, minőségi munkát végző szerelőnél nincs már szabad időpont.

klíma
Erre a nyárra már késő megrendelni a klímaszerelést / Fotó: Shutterstock

Ő és társai már március óta nagyüzemben dolgoznak, de a szakmában ez a jellemző országosan is. Legfeljebb augusztus végére, szeptemberre tudnak új megbízás vállalni. Addig viszont gyakran túlórában dolgoznak a telepítéseken, karbantartásokon.

Kis szerencsével persze kifoghatunk egy szakképzett szerelőt, ha másvalaki lemond nála egy megrendelést, de ennek kicsi az esélye. Egy-két hetes határidőt inkább a kevésbé felkészült és ellenőrizhető vállalkozóknál tudunk elérni.

Alig kapni mobil klímát, de keresni kell a ventilátort is

Aki a mostani kánikulát klímaberendezés nélkül kénytelen átvészelni, pótmegoldásokra fanyalodhat a szinte életmentő berendezés megérkezéséig. A legkézenfekvőbb a mobil klíma beszerzése, csakhogy az már sok boltból kifogyott. Ventilátorból is kevés van. Rossz esetben marad, ami amúgy is van: sötétítőfüggöny, vagy redőny a lakás éppen napsütötte oldalán, lenge otthoni öltözék, gyakori zuhanyozás, sok folyadék bevitele. Persze, jobban elviselhető a nagy meleg egy megfelelően hőszigetelt lakásban, csakhogy a szigetelés pont olyan, mint a klímatelepítés: időben kell elvégeztetni. 

Külföldön jobb a klímaszerelőnek

Azonban, mint Koncsek László rámutatott, nemcsak a megkésett megrendelések miatt kell sokat várni a klíma beszerelésére. Nincs elég klímaszakember, de másmilyen sem. Aki teheti, külföldön dolgozik több pénzért, kényelmesebb körülmények között. Nem túlóráznak, nyugodt körülmények között dolgoznak, ebédelnek. Aki gyárban dolgozik – például a hegesztők – annak hűsölő, relaxáló szoba áll a rendelkezésre.

Koncsek László a közelmúltban részletes hazai klímapiaci helyzetképet adott a Világgazdaságnak. Többek között elmondta, hogy

  • a hazai piacon most kapható berendezések közül a japán gyártmányokat tartják a legjobb minőségűnek, a Daikin márka 330–400 ezer forintba kerül.
  • A piacot uraló kínai gyártmányok elérhetők 200–260 ezer forintért, ezek közé tartozik a 210–240 ezer forintos Nord típus.
  • A Magyarországon is elérhető termékek csúcsa az ára alapján a dél-koreai Samsungé, amely ugyan mintegy 600 ezer forintba kerül, viszont az úgynevezett huzatmentes kategóriába tartozik.  
  • Volt extra – de talán felesleges – tudású légkondicionálója a szintén dél-koreai LG-nek is: a berendezésre szerelt monitoron képeket lehetett nézegetni.

(A klímaberendezések árát számos tényező emeli.) A telepítés ára nagyban függ a felhasznált anyag fajtájától. A legtartósabb, de a legdrágább is rézcső használata. Az induló ár három méter rézcsövet jelent és nettó százezer forintot, mire megkezdett méterenként újabb 10 ezer forint jön. Ez azonban budapesti ár, Borsodban van 80 ezer forintos kezdőtarifa is. Az olcsóbb alumínium- és műanyag cső kevésbé tartós, de természetesen megfelelő.

A klímatulajdonosok az áramszolgáltatójukkal leszerződhetnek a H tarifa használatára, ehhez azonban külön árammérőt is be kell szerezniük. A H tarifával a fűtési idényben (október 15. és április 15. között) olcsóbban vásárolhatnak villamos energiát. A H tarifában rejlő lehetőségekről a Világgazdaság is részletesen beszámolt. 

Hivatkozott cikkünkben felsoroltuk azt a tíz dolgot is, amire mindenképpen figyelnünk kell, ha klímaberendezést vásároltunk.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.