BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Méhrajnyi drón csapódott be a zaporizzsjai atomerőmű közvetlen közelébe

Arról tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP), hogy a telephelye környékén több drón csapódott be, megsebesítve a dolgozókat és erdőtüzeket okozva. Rafael Mariano Grossi, az ügynökség főigazgatója szerint ezek az ismétlődő dróntámadások fenyegetést jelentenek a nukleáris biztonságra, valamint az emberek életére, ezért a támadásokat le kell állítani.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség  (NAÜ) a taporizzsjai atomerőműnél (ZNPP) állomásozó szakértői múlt szerdán sűrű füstről számoltak be, és azt mondták, robbanásokat hallottak az erőmű 750 kilovoltos (kV-os) kapcsolóművének közelében. Előzőleg arról értesültek, hogy drónok találták el a szomszédos erdőt, ami miatt a szeles időben tűz keletkezett. A tűzoltók dolgoztak a lángok megfékezésén. A kapcsolótelep magán az erőművön kívül található. A NAÜ szakértői egyelőre nem számoltak be semmilyen következményről a helyszínen.

drón
Folyamatosan drónok támadnak az atomerőmű térségében/ Fotó: Energoatom

A legutóbbi incidens további kockázatot jelent a nukleáris biztonságra nézve – írja közleményében a NAÜ –, mivel a ZNPP egyetlen megmaradt, 750 kV-os vezetéke szolgáltatja azt a külső villamos energiát, amelyre az erőműnek szüksége van a hat reaktorának hűtéséhez hidegleállás esetén, valamint egyéb alapvető nukleáris biztonsági, illetve védelmi funkciókhoz. Még rendelkezésre áll a 750 kV-os vezeték, továbbá egy tartalék-, 330 kV-os vezeték, de a helyzet még így is bizonytalan.

A közeli Enerhodar város mellett helyi idő szerint 10:40-től három dróncsapás érte az egyik elektromos alállomást. Nyolc dolgozó megsebesült, egyikük orvosi ellátásra szorult – közölte a ZNPP. A NAÜ szakértői úgy értesültek, hogy az állítólagos becsapódás a két alállomási transzformátor közül legalább az egyikben olajszivárgást is okozott, míg a másiknak a teteje és egy csatlakozó vezeték is megsérült. Emiatt  az érintett alállomás – Raduga – most nem működik, de Enerhodar és egy szomszédos ipari terület továbbra is kap áramot. 

Az alállomások az elektromos termelési, átviteli és elosztórendszer létfontosságú részét képezik.

Az új jelentések szerint a dróntámadások kevesebb mint két héttel azután történtek, hogy Enerhodar – ahol a legtöbb ZNPP-alkalmazott él – 16 órára áram nélkül maradt, miután bejelentették a Raduga és Lucs alállomásokat ért dróntámadásokat. Április elején is hasonló csapások érték a ZNPP telephelyét, megsértve a létesítmény védelmére vonatkozó öt alapelvet, amelyet Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsában 2023 májusában határozott meg.

A drónok veszélyeztetik a nukleáris biztonságot 

„Rendkívül aggasztó, hogy ezek a dróntámadások folytatódnak, holott nagyon egyértelmű veszélyeket jelentenek az enerhodari emberekre, valamint a zaporizzsjai atomerőmű biztonságára nézve. Azonnal le kell állniuk” – mondta a főigazgató. A NAÜ csapata az új dróncsapások előtt is katonai tevékenységet hallott az elmúlt hét legtöbb napján, beleértve a helyszíntől különböző távolságokban történt robbanásokat, valamint lövöldözéseket és két robbanást az erőmű közelében június 30-án. (A Világgazdaság nemrég arról számolt be, hogy a ZNPP-t felügyelő oroszországi Roszatom feltehetően a létesítmény újraindítására készül. Hat, egyenként mintegy 1000 megawattos blokkjából legalább egyet ebben az évben beüzemelne a térség áramellátása érdekében. A korábban elcsatolt Krím után Oroszország tavaly május óta négy kelet-ukrajnai térséget, a herszonit, a zaporzzsjait, a donyeckit és a luganszkit is saját területének tekinti.)    

A NAÜ szakértői a nukleáris biztonság és a biztonság rendszeres ellenőrzése részeként folytatták a NAÜ-szakértők a telephelyen végzett ellenőrzéseket Európa legnagyobb atomerőművében,

  • beleértve a 4-es reaktorblokkot,
  • a telephely metrológiai laboratóriumát,
  • a két friss üzemanyag-tároló létesítményt,
  • több vészhelyzeti dízelgenerátort,
  • különböző a reaktorbiztonsági rendszerek részei,
  • valamint a ZNPP roncsolásmentes vizsgálati osztálya.

A csapat bejárását az üzem vízműlétesítményeinél azonban egy légiriadó félbeszakította.

Csernobilban rendben van a nukleáris biztonság

A Hmelnickij, Rivne és Dél-Ukrajna Atomerőművekben, illetve a csernobili telephelyen lévő NAÜ-szakértők arról számoltak be, hogy a nukleáris biztonságot fenntartják a folyamatban lévő konfliktus hatásai ellenére, beleértve a légiriadókat az elmúlt hét több napján. A NAÜ dél-ukrajnai és rivnei atomerőművi szakértői a június utolsó hétvégéjén váltották egymást. A tervezett karbantartás és üzemanyag-feltöltés a dél-ukrajnai atomerőmű három blokkjából kettőben, illetve a rivnei atomerőmű négy blokkja közül az egyikben folytatódtak.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.