BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs megállás: rákapott a magyar energiacég a gáztermelés ízére

Az idén további gáztermelő kutak fúrására készül az MVM CEEnergy. A társaság sikeresnek ítéli fiatal gázkutató- és -termelő tevékenysége eddigi szereplését. Vannak olyan kútjai, amelyek már fél éve termelnek.

Az MVM-nek növelnie kell Magyarország gáztermelését azért, hogy növekedjen az ország energiaönellátása, és csökkenjen az importtól való függése.

gáz
Nyékpuszta 2023. június 28., a harmadik, 13-as számú gázkút fúrása / Fotó: Lehoczky Péter

A 2021-ben kapott feladat azonban két okból is kihívásos: előbb meg kell állítani az ország gáztermelésének évek óta tartó csökkenését, és csak utána lehet növekedésről beszélni, ráadásul egyelőre ez nem elsősorban az MVM-en, hanem a szektort uraló Mol csoporton múlik. A Mol az ország 2022-es, mintegy 1,4 milliárd köbméteres gáztermelésének körülbelül a 90 százalékát adta, míg az MVM részvételével zajló Corvinus projekt eddig az 50 millió köbmétert lépte túl. (Felhozott mellette közel 65 ezer köbméter értékes folyékony szénhidrogént, azaz kondenzátumot is.)

A helyzet érdekessége, hogy az ország meghatározó szénhidrogén-ipari csoportjának felségterületén megjelent új rivális éppen a húsz éve a Mol eladott gáz üzletágából jött létre több tulajdonosváltáson, átalakuláson és névváltoztatáson keresztül. Az MVM CEEnergy a hazai állami energiaipari csoport meghatározó leányvállalata.

Másrészt az teszi kihívásossá a feladatot, hogy az ismert hazai gázlelőhelyek többsége már kimerült, vagy más termeli, vagy – mint jelen esetben – a költségek és a műszaki felkészültség szempontjából is extra ráfordítást igényelnek.  

Azt, hogy Magyarországnak miért kell a CEEnergy bevonásával mégis intenzívebben támaszkodnia a saját forrásaira, a csoport Energiaforrás című kiadványának egyik írása vezeti le.  

Eszerint az energiaszektor elmúlt években tapasztalt változásai – a koronavírus-járvány okozta keresletcsökkenés, a 2021. végi energiaválság, ami megawattóránként 300 eurós gázárakat okozott, majd az Ukrajnában folyó háború az erősen importfüggő kontinenst új források felkutatására, a forrásdiverzifikáció fokozására kényszerítette.   A megoldás egyik fő pillére az LNG-források arányának növelése volt, de ehhez nem fért hozzá minden ország. A tengerpart nélküli országoknak továbbra is a vezetékes gázszállítás maradt. Igaz, hogy megoldás a gazdaság elektrifikálása is, de ez lassú folyamat. Emiatt a földgáz sokáig jelentős része lesz a hazai, de a nemzetközi energiamixnek is.

A Corvinus projekt máris bizonyított  

A gázkutatás és -termelés jelenlegi zászlóshajója a kiadvány szerint az említett Corvinus projekt, amelynek a portfóliója a tervek szerint később további elemekkel bővül. A beruházás az első fúrás során sikeresen feltárták a Nyékpuszta nevű gázmezőt. Nem egészen két év alatt három nagy mélységű (4000-4200 méter) gáztermelő kutat mélyítettek le, és telepítették a kutak termelésbe állításához szükséges felszíni infrastruktúrát. A projekt a Békés vármegyei Sarkad I bányatelek szénhidrogén vagyonára összpontosít. Itt a szénhidrogének nem hagyományos, tehát kedvezőtlen tulajdonságú szerkezetekben találhatók, több mint 3500 méterrel a felszín alatt. Onnan a gáz a hagyományos megoldások mellett csak további speciális műveletekkel nyerhető ki. Az ilyen tárolók induló szénhidrogén vagyona rendszerint nagy, de gyakran

  • nagyon mélyen,
  • nagy nyomású,
  • magas hőmérsékletű

geológiai környezetben található.

Bár kinyerésére az elmúlt két évtizedben több projekt indult, többségük nem bizonyult életképesnek sem ipar, sem gazdasági szempontból. 

Ezzel szemben a Corvinus projekt első, 2022-ben lemélyített kútjának gáza tavaly már a piacra került.

A kút a kiváló minőségű gáz mellett nagy mennyiségű folyékony szénhidrogént, úgynevezett kondenzátumot is termel. Tavaly a bányatelken lefúrtak további két kutat, és megnyitottak egy olyat, amely már a projekt előtt is létezett. Közben bővült a felszíni gázrendszer, saját átadó pont létesült és nőtt az átadókapacitás.

A múlt év decemberében és 2024 januárjában bekapcsolódtak az üzemelésbe a 2023-ban mélyített kutak is. Az idei cél e tevékenységek továbbvitele: folytatódik a fúrási program, az új kút/kutak bekötése és termeltetése, illetve a felszíni és a termelőrendszerek fejlesztése.

Újabb gázfúrások Berettyóújfalu térségében

Az MVM csoport  50-50 százalékos tulajdonosi struktúrában vesz részt a Corvinus és a Berettyóújfalu szénhidrogén-beruházásokban. Az MVM CEEnergy partnere az amerikai hátterű Horizon General LLC. A Horizon General – tudható egy versenyhivatali dokumentumból – 2022-ben az EP Hungary s.r.o-val egy holdingtársaságon, a HHE Group Ventures Kft.-n keresztül közös közvetett irányítást szerzett

  • a Darany Energy Kft.,
  • a DrávaP Ventures Koncessziós Kft.
  • és a Pusztaszer Ventures Koncessziós Kft. felett.

Ezáltal rendelkeznek minden olyan joggal és kötelezettséggel, amely a HHE DrávaP Koncessziós Kft. és a Pusztaszer Koncessziós Kft. kötelező koncessziós megállapodásából ered.

A berettyóújfalui mező termelése az első kúttal 2023. február 13-án kezdődött. Azóta már mindhárom kút termel, ahogyan a beruházás előtt már évekkel lefúrt kút is. A termelés növelése érdekében az idén két további kutat kívánnak lemélyíteni, és javítják a termelő infrastruktúra hatékonyságát. A 2023 decemberében elindult Berettyóújfalu gázberuházás során további 8-10 fúrás is a terítéken van. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.