BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egymás sarkát taposták a napenergia-támogatásra pályázók

További több ezren adtak be tegnap előregisztrációs kérelmet a Napenergia Plusz Program keretében arra a hírre, hogy a kérelmeket 20 óra után már nem fogadják be. A napenergia-pályázatban szolárpanelek és energiatárolók telepítésére kapható vissza nem térítendő támogatás.

Összesen több mint 32 ezer család jelentkezett a Napenergia Plusz Programba – jelentette be az Energiaügyi Minisztérium.

napenergia
Növekvő mértékben hasznosul a napenergia Magyarországon / Fotó: Németh András Péter

Közleménye szerint a lehetőség tegnap esti felfüggesztéséig 32 430 előregisztrációs kérelem érkezett be a modern napelemes rendszerek telepítését támogató kiírásra. A tárca az eredeti 75,8 milliárd forintos keretet 30 milliárd forinttal emelte meg, így az előzetesen becsült 15 ezernél sokkal több, akár 25-26 ezer családtól vállalhatja át beruházási költségeik kétharmadát a Napenergia Plusz Programmal.

Csökken az áramrendszer terhelése

A Napenergia Plusz Programban a kormány ingatlanonként akár 5 millió forint támogatást kínál a háztartásoknak napelem és energiatároló beszerzéséhez. A fejlesztések megerősítik a háztartások önellátási képességét, csökkentik áramszámlájukat. A megtermelt zöldenergia eltárolása és helyi felhasználása mérsékli a villamosenergia-hálózat terhelését. A program hozzájárul Magyarország energiaszuverenitásának és a hazai ellátás biztonságának megerősítéséhez.

A tizedével nőhet a napenergia lakossági használóinak száma

A pályázók 2024. január 15. óta nyújthatták be előregisztrációs kérelmeiket, ezt az összes érdeklődő majdnem fele rögtön az első napon megtette. A felfüggesztés híre ismét megélénkítette a jelentkezési kedvet: a megelőző hónapok napi néhány tucatjával szemben tegnap csaknem ezer kérelem érkezett be.

A felfüggesztéssel és a keretemeléssel a várható lemorzsolódást is figyelembe véve a pályázati feltételeknek mindenben eleget tevő jelentkezők hozzájuthatnak az igényelt állami segítséghez. Magyarországon a legfrissebb adatok szerint több mint 271 ezer háztartási méretű naperőmű üzemel, számukat önmagában a Napenergia Plusz Program mintegy tizedével növelheti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.