BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bővült a kabai napelempark kapacitása

Átadták Kabán a második naperőművet, amellyel jelentősen bővült a helyi napenergia-kapacitás.

A svájci központú MET csoport saját zöldmezős projektfejlesztése, a kabai napelempark, azaz a Kabai Solar Park 2020-ban készült el. Augusztus 28-án, szerdán a már meglévő mellett újabb napelemparkot adtak át, a 31 hektáron elterülő, és több mint 33 ezer napelemmel rendelkező Kabai II. Solar Parkot. Az eseményen Clive Turton, a MET csoport Megújuló Eszközök Divíziójának ügyvezető elnöke és Szegi Emma, Kaba polgármestere mondtak beszédet − számolt be róla a Haon.hu helyi portál.

20220914 ÚjszilvásNem kell félniük az energiaárak emelkedésétől: máris kifizetődnek Újszilvás példaértékű megoldásai. Csaknem húsz éve tűzte zászlajára intézményeinek környezetbarát technológiákkal történő működtetését Újszilvás. Fotó: Németh András Péter NAP Szabad FöldKépen: Napelempark
Egyre több napelempark létesül az országban
Fotó: Nemeth Andras Peter/ Szabad Föld

– Az elmúlt évtizedben jelentősen megnövekedett a megújuló erőforrások használata szerte a világon: 2021 és 2023 között több mint megháromszorozódott, főként a nap- és a szélenergiának köszönhetően. Ebben a transzformációs folyamatban Európa az élen jár, 2023-ra az Európai Unió (EU) által használt elektromosság 40 százalékát zöld energiából biztosították – ismertette Clive Turton. A magyarországi napenergia-felhasználásról elmondta, előző évben a teljes áramtermelés 19,5 százalékát, ma pedig mintegy 33 százalékát teszi ki. 

A Kabai II. Solar Park a legmodernebb technológiával működik, és a várható élettartama legalább 30 év. A 23,4 megawatt teljesítményű naperőműprojekt mintegy 13 ezer helyi háztartás fogyasztásának a kiszolgálására elegendő

 – tájékoztatott az ügyvezető elnök. mindez pedig azért érdekes, mert a napelemek átlagos élettartama 20-25 év.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.