BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Napelemengedélyre várók sora lélegezhet fel

Olyan hálózatfejlesztést hajtott végre az Opus Titász, amelynek köszönhetően nő a vezetékrendszere terhelhetősége. Ezután sok olyan leendő napelem-üzemeltető készülhet a panelek telepítésére, amely az elrendelt szüneteltetés miatt hiába várt az engedélyre.

Folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően egyre több helyen oldja fel a napelem-telepítési engedélyek kiadásának korlátozását az Opus Titász. A rekordmértékben fejlődő napenergia kapacitások csúcsidőszakban országszerte túlterhelik az elosztói áramhálózatot, emiatt kell egyes körzetekben időszakosan szüneteltetni az új napelem-telepítési engedélyek kiadását.

napelemes
Újabb napelemeseket vár az Opus Titász / Fotó: Opus Titász Zrt.

Az elmúlt időszak hálózati fejlesztéseivel a társaság már 376,4 megawatt átviteli többletteljesítményt ért el szolgáltatási területén. A fejlesztés 41,7 42 milliárd forintba került. Költségei felére az RRF-6.1.1-21-2022-00001 pályázaton nyert támogatást. A vállalt, 378 megawatt átviteli többletteljesítmény 2026. április 3-ig kellett teljesítenie, ezzel tehát mostanra majdnem teljesen végzett. A beruházásokban az Opus Titász 52 ezer kilométeres hálózatának több mint 40 százaléka érintett. Összesen 1896 kisebb-nagyobb beruházás történt.

Nemcsak a napelem terheli a hálózatot 

A cég közleménye emlékeztet, hogy Magyarország 2030-ra legalább 29 százalékra kívánja növelni a megújuló alapú energiaforrások arányát, mivel pedig ennek érdekében 12 ezer megawatt fölé nő a hazai beépített fotovoltaikus kapacitás, elengedhetetlenné vált a villamosenergia-hálózat fejlesztése is.

A már meglévő (telepített) háztartási méretű kiserőművek jelenleg is jelentős többletterhelést okoznak a hálózaton, a további termelőkapacitások rendszerbe kapcsolásához pedig elengedhetetlen a hálózatok megújítása, az átviteli kapacitások bővítése. A beruházások alapvető célja az időjárásfüggő megújuló energiaforrások, kiemelten a lakossági napelemek hálózatra kapcsolásának elősegítése. 

A naperőművek száma és beépített kapacitása, az európai uniós vállalásokat is messze meghaladó mértékben bővül Magyarországon.

Emellett a lakosság és az ipari nagyfogyasztók energiaigénye szintén folyamatosan növekszik, így az időbeni és területi egyenlőtlenségek kezelése évről évre nagyobb kihívás lesz az elosztóknak. Az időjárásfüggő, megújuló alapú energiatermelés decentralizáltan kapcsolódik a kis- és középfeszültségű, avagy naperőművek esetén a nagyfeszültségű elosztóhálózatokra, emiatt a 2030-ra tervezett beépített naperőművi kapacitás hálózatra csatlakoztatása jelentős bővítést igényel mind az átviteli, mind az elosztói hálózatokon. 

Ezért olyan fejlesztések szükségesek, amelyekkel a hálózat képes fogadni és szállítani a megújuló energiaforrásokkal termelt áramot.

A teljesítményigények és fotovoltaikus csatlakozási lehetőségek biztosítása mellett továbbra is kiemelt jelentőségű a hálózat biztonságos és fenntartható üzemeltetése, valamint a megbízható szolgáltatás. Emiatt nem csak a teljesítményét bővíti a a társaság, hanem növeli az üzembiztonságát és környezetvédelmi projekteket indított. Az infrastruktúrafejlesztés és kapacitásbővítés ugyanis jelentősen hozzájárul a napelemes rendszerek integrációjához, az üzembiztonság erősítéséhez, a növekvő energiaigények kielégítéséhez, az energiahatékonysághoz, a villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez és a klímapolitikai és fenntarthatósági célok eléréséhez.

Projektdömping a pályázaton kívül is

Az Opus Titász az RRF fejlesztéseken túl ezért olyan egyedi fejlesztéseket is végez, amelyek növelik az ellátásbiztonságot és az ügyfelek kiszolgálásának minőségét.

Ilyenek többek között:

  • Debrecen Észak-Nyugati 132/22 kilovoltos alállomás létesítése (50 megawatt; 2 450 millió forint), 132 kilovoltos bekötő vezeték létesítése (295 millió forint)
  • Villamos alállomások távfelügyeleti rendszerének fejlesztése (üzembiztonság fokozása érdekében: 1115 millió forint)
  • Dévaványa–Túrkeve távvezeték kábelesítése (túzokvédelmi program keretében: 600 millió forint)
  • Vásárosnamény alállomás hálózatvédelmi berendezések cseréje (üzembiztonság fokozása érdekében: 454 millió forint)
  • Nyírbátor alállomás transzformátor teljesítmény bővítés (30 megawatt, 439 millió forint)
  • Debrecen földkábel rekonstrukció (üzembiztonság fokozása érdekében: 437 millió forint)
  • Nyíradony ikerkábelek kiváltása (üzembiztonság fokozása érdekében: 331 millió forint)
  • Debrecen, Agrár Ipari Park alállomás bővítése (15 megawatt, 172 millió forint)
  • MACS alállomás védelmiberendezések cseréje (üzembiztonság fokozása érdekében:151 millió forint)
  • Nyíregyháza alállomás bővítése új 132 kilovoltos fogadó mezővel (üzembiztonság fokozása érdekében: 132 millió forint)
  • Kaba alállomás védelmi berendezések cseréje (üzembiztonság fokozása érdekében: 105 millió forint)
  • Martfű, alállomási segédüzemi elosztó cseréje (üzembiztonság fokozása érdekében: 80 millió forint)
  • Debrecen, Diószegi út KÖF földkábel fektetés (üzembiztonság fokozása érdekében: 71 millió forint)
  • Villamos hálózat felügyeleti rendszerek IT biztonságának fokozása (69 millió forint)
  • Martfű–Mezőtúr 132 kilovoltos távvezeték védővezető cseréje (65 millió forint)

A folyamatban lévő és a tervezett fejlesztésekkel a társaság meg is haladja a pályázat keretében kitűzött 378 megawattos átviteliteljesítmény-bővítési célját.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.