BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Svédország másodikként a világon végleges nukleáris hulladéktárolót épít

A tárolóra kiadott engedéllyel Svédország azon kevés országok közé sorolt be a világon, amelyek megoldást találtak a nukleáris hulladék végleges elhelyezésének problémájára. Rajta kívül csak Finnországban létesült hasonló atomhulladék-tároló.

Egy svéd környezetvédelmi bíróság csütörtökön engedélyezte egy nukleáris hulladéktároló építését Svédország három atomerőművének egyikénél, a Stockholmtól mintegy 130 kilométerre északra fekvő Fonsmarkban. A bíróság közleménye szerint az engedély mintegy 12 ezer tonna nukleáris hulladékot tartalmazó 6000 kazetta föld alatti tárolására vonatkozik.

This photo taken on December 12, 2019 shows the Ringhals nuclear power plant in Varberg on the southeast coast of Sweden, 650 km south of Gothenburg. Swedish utility Vattenfall said on June 12, 2024 it had shortlisted two British and American companies for the construction of a small modular nuclear reactor at the Ringhals power station in southwestern Sweden. The state-owned group said it had whittled the choice of six potential suppliers down to Britain's Rolls-Royce SMR and American GE Hitachi Nuclear Energy.
In November 2023, Sweden's government said it wanted to massively ramp up nuclear energy. (Photo by Bjorn LARSSON ROSVALL / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Svédországban jelenleg három atomerőmű termel áramot / Fotó: AFP

Az engedély Svédország 12 atomreaktort magában foglaló jelenlegi nukleáris programjára érvényes 70 éves időtartamra. Az üzemeltetési engedély meghosszabbítására csak a programban már szereplő atomreaktorok élettartamának a meghosszabbításával nyílhat lehetőség. 

Svédországban jelenleg három atomerőmű hat reaktorral termel áramot.

A tárolóra kiadott engedéllyel Svédország azon kevés országok közé sorolt be a világon, amelyek megoldást találtak a nukleáris hulladék tartós elhelyezésének problémájára. Rajta kívül csak Finnországban létesült hasonló atomhulladék-tároló.

A végleges tárolás biztosítására két tonna kiégett fűtőelemet helyeznek el egyenként 25 tonnás, rézzel bevont kazettákban. A kazettákat aztán az 500 méteres mélységben kialakított kamrákban helyezik el. A kazetták elhelyezése után kamrákat nedvszívó bentonit zaggyal töltik fel, hogy vízbetörés vagy földrengés esetén megakadályozzák a radioaktív szennyeződés kiszabadulását. 

A megoldás akár 100 ezer évre is lehetővé teszi a kiégett fűtőelemek biztonságos tárolását. Az engedély birtokában a svéd atomerőmű üzemeltetők hulladékkezelő vállalata, az SKB megkezdheti a létesítmény kivitelezési munkálatait. A döntés ellen még lehet fellebbezést benyújtani.

Atomipari csoda Szibériában
Nyugati és magyar újságírók még nem jártak abban a nyugat-szibériai atomerőműben, amelyben az atomenergia Szent Gráljának számító technológia kifejlesztése zajlik, amely több ezer évre kitolja az uránkészletek rendelkezésre állását. A Belojarszki Atomerőmű 4. blokkja újfajta, plutónium–uránium üzemanyaggal működik, és ez még semmi!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.