BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rákaptak a magyar vadasra az Oscar-díjátadó utáni partin

Lelkesedtek a világsztárok az ikonikus magyar ételekért, különösen a magyar vadasért, és nagy sikert aratott a Hortobágyi módra készült csirkapaprikás, a Somlói galuska és az Eszterházy-torta is az Oscar-díjátadó gálát követő partin. Az első adag vadast nem más, mint Samuel L. Jackson kapta, amit a Michelin-csillagos hollywoodi sztárséf, Wolfgang Puck budapesti Spago éttermének vezető séfje, Szántó István alkotott.

Tavaly a világjárvány miatt elmaradt a díjátadó utáni parti, így az idei gálát követő fogadást különösen nagy érdeklődés övezte. Wolfgang Puck és csapata 1995 óta felelnek a rendezvényért, szeretik évről évre magasabbra helyezni a lécet, ez alól az idei parti sem volt kivétel.

A vacsora előkészületei már három nappal a díjátadó előtt megkezdődtek, vasárnap este pedig, ahogy átnyújtották a legjobb filmnek járó díjakat és a műsorvezetők jó éjszakát kívántak, a hatalmas konyhán Wolfgang Puck vezénylésével több mint 100 séf kezdte prezentálni az előkészített fogásokat.

„Ez Hollywood legnagyobb és legfényűzőbb rendezvénye. Egy hatalmas épület ad otthont magának a gálának és a fogadásnak is. Az ötödik emeleten zajlik az esemény, a hatodik emeleten pedig egy körülbelül 800 négyzeméteres konyhában dolgoznak a séfek és a szakácsok” – meséli élményeit Szántó István, a budapesti Spago étterem vezető séfje a Matild Palace Budapest PR közleménye szerint.

„A konyhából nyílik a rendezvényterem, ahol az állóhelyek mellett 500 ülőhely is várja a vendégeket. Egy 1500 fős rendezvényről beszélünk, ennek következtében a mennyiségek tényleg elképesztőek. Száz különböző étellel készültünk, amiből 30 desszert volt. Ebből 4 volt a magyar fogás. Vendégenként 10 adag étellel számolnak a szervezők, így összesen 15.000 adag ételnek kell elkészülni. A díjátadó után van másfél-két óra, ezalatt mennek ki a fogások. Ezért van szükség több mint 100 séfre, mert csak így tud jó ritmusban érkezni minden.”

A rendezvényteremben voltak olyan látványpultok is, ahol a kiemelt fogásokat, többek között a vadast is készítették.

 „Az első vendég a teremben Samuel L. Jackson volt. Bevallom, én még pakolgattam a pultban a dolgainkat a másik két hozzám tartozó séffel, amikor megérkezett. Igazából csak akkor fogtam fel, hogy kiknek fogok én itt főzni. Akkor jöttem rá arra, hogy ez nem egy átlagos rendezvény. Számomra nem az a lényeg, hogy milyen eseményen főzök, az számít, hogy jót adjak, de azért, amikor megérkeznek a pulthoz olyanok, akiknek a kezében ott van az a bizonyos szobrocska, akkor azért mégis más érzés. Nagyon örülök, hogy a Dűne díjnyertes alkotói is odajöttek hozzám. Magyarországon forgatták a filmet, a díjnyertes hangmérnök pedig, aki lassan 30 éve Magyarországon él, magyarul köszöntött engem is. Mindegyik fogásra büszke vagyok, a teljesen hagyományosan elkészített Eszterházy-tortára ugyanúgy, mint a különleges bonbonként prezentált somlóira. De az, hogy a wagyu marhából készült vadasért folyamatosan jöttek vissza hozzám, csodás érzés volt. Többen mondták, hogy ilyet nem illene csinálni, egy ételből több adagot enni, de ennek nem lehet ellenállni.” 

A vadas mellett „Hortobágyi” módon készített csirkepaprikást, dió alakú, aranyszínű bonbonként prezentált somlói galuskát és tradicionális Eszterházy-tortát is kóstolhattak a vendégek.

Hollywood legfényűzőbb partijára főzni Szántó István szakmai útjának csúcspontja eddig, a séf csak egy hét múlva jön haza Magyarországra. A séf időközben már ellátogatott a Beverly Hills-i Spago étterembe, a következő állomás Wolfgang Puck CUT étterme Las Vegasban, ahol a sztárok szakácsának csapatától sajátít el további fogásokat – tudatta a Matild Palace Budapest PR.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.