BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lecsaptak a termékbemutatós csalókra, akik idős embereket vertek át hamis gyógykészítményekkel

A csalók egészségügyi termékbemutatókra hívtak meg idős embereket, akiket aztán megtévesztéssel vettek rá a túlárazott termékek megvásárlására. A vendégekkel színlelt egészségügyi felméréseket készítettek, amelyek mind valamilyen problémát mutattak ki. A megrémült ügyfeleket ezután rábeszélték, hogy az egészségük megóvása érdekében vegyék meg a hamis termékeket.

Csalás miatt emeltek vádat 13 ember ellen, aki éveken át egészségügyi termékbemutatónak álcázott programokon országszerte több tucatnyi idős embert tévesztett és károsított meg – tájékoztatta a Zala megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-t. A termékbemutatós csalók évek óta tevékenykedtek.

lábmasszírozó, illusztráció
Termékbemutatós csalókat fogott el a rendőrség. A kép csak illusztráció.
Fotó: Shutterstock / Illusztráció

Pirger Csaba közölte, hogy 

az elsőrendű vádlott egy pápai férfi, aki 2016-ban két kft., majd 2017-től egy új cég nevét felhasználva társaival az ország több városában szervezett termékbemutató programokat. 

Ezeken jellemzően idős, a csalás felismerésére, elhárítására korlátozottan képes sértetteknek értékesítettek különböző termékeket. A csoport tagjai telefonon keresztül ingyenes egészségügyi felmérésre hívták az embereket Szombathelyen, Pécsett, Érden, Kecskeméten, Miskolcon, Szegeden, Budapesten, Ajkán és Zalaegerszegen.

Az OTP nevével élnek vissza internetes bűnözők: ne kattintsunk pénzjutalmas kérdőívre

Internetes bűnözők az OTP Bank nevével visszaélve online kérdőíves csalással akarnak ügyféladatokhoz jutni – tájékoztatott pénteken az OTP.

Az adott helyszíneken az ügyfeleknek egészségügyi felmérést színleltek, előadásokat és termékbemutatókat tartottak, hogy eladják nekik a jelentősen túlárazott, de valós egészségügyi hatást nem nyújtó termékeiket. Egyedinek tűnő kedvezményt kínálva vagy nyereményjátékot színlelve vették rá a termékek megvásárlására az egészségi állapotukról megtévesztett és emiatt megrémült embereket.

A sértetteknek az ügyletek után már nem állhattak el a vásárlástól, a kifizetett vételárelőleget egy esetben sem kapták vissza.

Érden egy olyan ingatlant béreltek, amelyben „egészségügyi intézmény hatását keltő berendezési tárgyak” is voltak, hogy a szabályos működés látszatát keltsék. Ott is végeztek hamis orvosi vizsgálatokat, de a 13 vádlott közül csupán a másodrendűnek, egy máriakálnoki férfinak volt egészségügyi végzettsége, miközben más vádlott is rendszeresen orvosként mutatkozott be.

Az úgynevezett terápiás matracot, nyak- vagy lábmasszírozó készüléket kínáló társaság tagjai ellen a Zalaegerszegi Járási Ügyészség 35 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat. 

A megtévesztett vásárlóknak 60 ezertől 450 ezer forintig terjedő kárt okoztak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.