BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Cluj,Napoca,View,From,Cetatuie,On,A,Autumn,Day

Kiderült, hogy melyek a legkedveltebb európai városok – Kolozsvár a 10.

Az Európai Bizottság ismét felmérte, hogy egyes európai városok lakói mennyire tartják élhetőnek a településüket. A jelentés szerint egy részben magyarok lakta város, a romániai Kolozsvár is bekerült a top tíz legélhetőbb európai település közé.

Az Európai Bizottság közzétette jelentését arról a mintavételes közvélemény-kutatásról, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogy az emberek mennyire szeretnek a városukban élni. A kutatásban az Európai Unió, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc, az Egyesült Királyság, a Nyugat-Balkán és Törökország 83 városából mintegy 71 ezer ember vett részt. Az intézmény jelentése szerint egy részben magyarok lakta város, Kolozsvár is a top 10 legélhetőbb európai település közt szerepel.

Cluj,Napoca,View,From,Cetatuie,On,A,Autumn,Day
Az Európai Bizottság felmérése szerint Kolozsvár a tizedik legélhetőbb város.
Az Európai Bizottság felmérése szerint Kolozsvár a tizedik legélhetőbb város Európában.
Fotó: Shutterstock

Mint kiderült, tízből kilenc lakos elégedett a városával, ám átlagosan még így is kevesebben, mint az előző, négy évvel korábbi mintavételben

– mutatott rá a Politico.

A lakosok bevallása szerint Kolozsvár a 10. legélhetőbb város. Románia második legnagyobb népességű városában az emberek 94 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elégedett az ottani lakhatásával. Az Erdélyben található település ad otthont a felívelő technológiai szektornak, így talán nem meglepő, hogy az emberek 73 százaléka szerint könnyű munkát tálalni a városban, ami a második legjobb eredmény a vizsgált települések közt.

A 9. helyre Braga került. A portugál várost 2021-ben a legjobb európai úti célnak választották, és a lakosok is szeretik. A megkérdezettek 94 százaléka elégedett a lakhatási körülményeivel. A válaszolók 84 százaléka biztonságban érzi magát egy magányos esti sétán.

A 8. helyezett a német Rostock városa. Itt is 94 százalékban elégedettek a lakók a tengerparti város nyújtotta életkörülményekkel, a munkahelyi közérzet szempontjából pedig az előkelő első helyet foglalja el Európában 85 százalékkal.

A 7. helyen a svájci Genf áll, ahol a megkérdezettek 95 százaléka elégedett az ottéléssel és 83 százalék a munkalehetőségekkel. A lakhatás megfizethetősége szempontjából azonban az utolsó helyre került a település, a megkérdezettek mindössze 8 százaléka mondta azt, hogy a városában könnyű jó lakást találni elfogadható áron.

A 6. helyen Stockholm áll, a várossal az emberek 95 százaléka elégedett, lakhatás szempontjából Genfhez hasonló a megítélése. A város vezetése a még jobb életkörülmények megteremtésére azon gondolkodik, hogy a belvárosból kitiltja a benzin- vagy dízelüzemű autókat.

Beautiful,Panoramic,View,Of,Stockholm,Skyline,In,Stockholm,City,,Sweden,
Stockholm időjárása lehet borús, de az emberek attól még nagyon szeretnek ott élni.
Fotó: Shutterstock

Az 5. helyre a lengyel Gdansk küzdötte fel magát, ami a Balti-tenger egyik legnagyobb kikötőjének ad otthont. A településsel a lakók 95 százaléka elégedett.

A 4. helyen a kelet-németországi Lipcse áll, ugyancsak 95 százalékos elégedettségi rátával. A válaszadók a települést a kisgyermekes családok számára megfelelő városnak tartják, és 83 százalékuk elégedett a város levegőminőségével.

A dobogó alsó fokára Dánia Koppenhágája került. A lakosok 96 százaléka nyilatkozta azt, hogy ott boldogan él. Koppenhágát biztonságosnak ítélik a lakosok, ugyanakkor szerintük nehéz megfizethető lakást találni. A dán főváros lehet a felmérés legkevésbé korrupt települése, legalábbis a lakosok mindössze 20 százaléka állította azt, hogy szerinte a helyi közigazgatásban van korrupció.

A 2. helyre a hollandiai Groningen került. Itt található Európa legnagyobb, 3700 férőhelyes kocsmája. A holland városban az emberek 96 százaléka él szívesen, rengeteg zöld közterülettel rendelkezik. A megkérdezettek 86 százaléka tisztának és biztonságosnak tartja a várost.

A legélhetőbb város pedig a svájci Zürich lett. A lakosok 97 százaléka elégedett a településsel.

Aerial,View,Of,Historic,Zurich,City,Center,With,Famous,Fraumunster
A közvélemény-kutatás szerint Zürichben imádnak élni az emberek.
Fotó: Shutterstock

A lakosok szinte mindennel elégedettek, így az anyagi helyzetükkel, a munkájukkal, a tömegközlekedéssel, az egészségügyi szolgáltatásokkal és a levegő minőségével is. 

Svájc legnagyobb települése, Zürich egy mutatóban szerepel rosszul, mégpedig abban, hogy a lakosok csupán 11 százaléka gondolja úgy, hogy megfizethető áron elérhető a jó lakhatás.

Az Európai Bizottság négyévente felméri az európai városok lakóinak közérzetét. A legutóbbi, mintavételes kutatást tavaly áprilisban végezték, és a róla készült 112 oldalas jelentést decemberben publikálták. Ebben Magyarország két települése szerepel, a magyar települések eredményeivel korábban már részletesen foglalkoztunk.

A Mercer is elkészítette jelentését a legélhetőbb városokról, ám a tanácsadó cég az egész világra kiterjedően, és nem közvélemény-kutatással, hanem különböző mutatók számbavételével. A listán egy magyarországi település mégis szerepel. A legjobb életminőséget nyújtó települések top 10-es listáján a legtöbb európai. Habár Budapest nincs az éllovasok közt, nincs oka szégyenkezni, főképp, ha a régió fővárosaival vetjük össze.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.