BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliomos lett valaki rég bevont 200 forintosokkal – kiderült, hogy kaphatott értük ennyit

Volt, aki rengeteget keresett azzal, hogy megőrzött egy-két ritka példányt az évekkel ezelőtt bevont papírpénzekből.

Egymillió forintot is megadtak két kétszázasért a Vaterán – közölte az aukciós piactér, beszámolójuk szerint az 1998-tól 2009-ig pénzforgalomban lévő papír kétszáz forintos bankjegyek közül tavaly szeptemberben 

két darab közel egymillió forintért cserélt gazdát az online piactéren. 

Geld Währung Ungarn
Fotó: Willy’s Pictures / Ullstein bild via Getty Images

Azért értek ilyen magas összeget a bankjegyek, mert a legutolsó, 2007-es dátum volt rajtuk, a legutolsó széria sorozatjelét viselték, és emellett még a sorszámuk is nagyon alacsony volt. 

Számos különböző tényezőtől válhat értékesebbé egy forintbankjegy: például ha az adott korszakban eleve kevesebbet gyártottak le belőle, ha alacsony a sorozatszáma, vagy bizonyos sorozatjelet tartalmaz, illetve ha valamilyen nyomási, gyártási hibája van, vagy forgalomba sosem került, azaz bankfriss állapotú

– magyarázta Fehér Sándor, a Vatera szakértője.

A 24.hu szombati összeállítása szerint a bevont 200 forintosból közel 14 millió darabot még nem váltott vissza a lakosság, tehát van belőlük bőven. A 24.hu megkeresésére Lővey Béla, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének (MÉE) munkatársa elmondta: 

Az említett 200 forintosok az utolsó év utoljára kiadott szériájának darabjai, két egymást követő sorszámmal, tökéletes állapotban (nemzetközi állapotmeghatározással: uncirculated, rövidítve UNC). Ezzel az utolsó betűjellel (FD) az utolsó évben kevés példány került kiadásra, mivel megszüntették a címlet gyártását – fogalmazott, hozzátéve, ennek megfelelően a többi évszám egyéb betűjelei egészen más értékkel bírnak.

Kincset ér, ha valaki eltette: százezrekért kínálják a papír 200-asokat

Alig több mint egy évtizedig voltak forgalomban a papír 200 forintosok. Aki hibátlan állapotban megőrzött belőlük, egy zsák pénzt kaphat értük.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.