BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Budapest,,Hungary,-,09.17.2020:,Street,Traffic,On,Bright,Autumn,Day

Miskolc leszerepelt, de Budapest sincs messze tőle

Az EU felmérte, hogy a budapestiek és a miskolciak mennyire tartják élhetőnek városukat.

Az Európai Bizottság ismét felmérte, hogy egyes európai városok lakói mennyire tartják élhetőnek a településüket. A kutatásban 83 városból 71 ezer ember vett részt az Európai Unió, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc, az Egyesült Királyság, a Nyugat-Balkán és Törökország lakosai közül. Az uniós intézmény az eredményeket egy száznál is több oldalas jelentésben tett közzé. Ebből kiderült, hogy Magyarország részéről Budapest és Miskolc lakói közérzetére voltak kíváncsiak. 

Budapest,,Hungary,-,09.17.2020:,Street,Traffic,On,Bright,Autumn,Day
A lakosok véleménye alapján Budapest rendelkezik az egyik legjobb tömegközlekedéssel Európában.
Fotó: Shutterstock

A két város a felmérésben eltérően teljesít a különböző mutatókban, ám összességében elmondhatjuk, hogy van hova fejlődniük. 

Lesújtó kép Miskolcról és Budapestről

Összességében a budapestiek mintegy 85 százaléka szeret a fővárosban lakni, míg a miskolciak mintegy 75 százalék tartja élhetőnek a borsodi megyeszékhelyet. Arról, hogy az elmúlt öt évben hogyan alakult az életminősége, a budapesti és a miskolci lakosok mindössze 20-30 százaléka vélekedett úgy, hogy javult.

Abban a tekintetben, hogy a legtöbb ember megbízható-e, mindkét város rosszul szerepelt. A válaszoló miskolci lakosok 37, a budapestiek 42 százaléka gondolja így. Ezzel Miskolc a lista végéről számított ötödik, a főváros pedig a kilencedik helyen áll.

Az egészségügyi szolgáltatások mutatója szempontjából mindkét magyar városról elszomorító adat jött ki: a miskolciak 35 százaléka érzi jónak a városi egészségügyet, ami az utolsó előtti helyre volt elég. A budapestiek alig nagyobb hányada, 38 százaléka elégedett ezekkel a szolgáltatásokkal, ami a lista végétől számított ötödik helyet jelenti.

A megfizethető, jó lakhatás tekintetében az összes vizsgált város közül Budapesten esett a legnagyobbat a pozitívan gondolkodók száma. 

Erről 18 százalékponttal kevesebben, mintegy 25 százalék gondolkodnak bizakodóbban, mint a négy évvel korábbi felmérés alkalmával. A pénzügyi helyzet megítélésének szempontjából pedig a magyar főváros az utolsó helyen végzett, mindössze a megkérdezettek 57 százaléka gondolja úgy, hogy kielégítő a háztartása anyagi helyzete. Az összesített adatokból kiderül az is, hogy a budapestiek 55 százaléka napi rendszerességgel használ tömegközlekedést, személyautót pedig mintegy 44 százalékuk. Sőt, a tömegközlekedés használatának szempontjából a magyar főváros a top 10-ben szerepel.

miskolci-kepek420230506 Miskolc

Így látja Bujdos Tibor fotóriporter Miskolcot.
Miskolc ünnepnapja adta az alkalmat, hogy szerkesztőségünk fotóriporterei megmutassák, ők milyennek látják a várost.

Fotó: Bujdos Tibor BT
Észak-Magyarország20230506 MiskolcÍgy látja Bujdos Tibor fotóriporter Miskolcot.Miskolc ünnepnapja adta az alkalmat, hogy szerkesztőségünk fotóriporterei megmutassák, ők milyennek látják a várost.Fotó: Bujdos Tibor BTÉszak-Magyarország
Miskolcon soknak félnek egyedül kimenni az utcára esténként.
Fotó: Bujdos Tibor

Miskolc sok mutatóban az utolsók közt végzett az Európa Bizottság városi élhetőségi kutatásában. 

A borsodi megyeszékhely az egyik legélhetetlenebb város. A lakosok csupán 74 százaléka szeret a településen élni, így Miskolc a listán hátulról a 9. helyet foglalja el. Ez 6 százalékponttal kevesebb a korábbi felmérésnél, amivel a negyedik legnagyobbat esett a listán. Miskolc a közbiztonság terén is rosszul szerepelt, mindössze a lakók 48 százaléka nem fél este egyedül kimenni az utcára. Ezzel a lista végétől számítva a 9. olyan város, amely a legkisebb biztonságérzetet nyújtja a lakóinak. A borsodi város a jó munkalehetőségek szempontjából is leszerepelt, hátulról a 8. helyet foglalja el a listán.

A lakosokat megkérdezték arról is, hogy elégedettek-e a jelenlegi munkájukkal. A miskolciak 60 százaléka érzi úgy, hogy igen. Ez a városnak a lista végétől számított 7. helyre volt elég. Arra a kérdésre, hogy elégedettek-e a háztartásuk vagyoni helyzetével, a miskolci megkérdezettek 52 százaléka válaszolt igennel. Ezzel hátulról a 4. helyre került. 

Miskolc mutatója zuhant a harmadik legnagyobbat, 7 százalékot abban a tekintetben, hogy a lakosok hány százaléka gondolja úgy, hogy a helyi közigazgatás információi és szolgáltatásai könnyen elérhetők az interneten. A megyeszékhely lakosainak 82 százalékos elégedettségi rátája azonban még így is meghaladta az európai városok 74 százalékos átlagát. Budapest esetében a mutató 80 százalékra emelkedett.

Milyen mutatókban szerepel Budapest az európai városok átlaga felett?

  • Sportlétesítmények 74 százalék szerint megfelelők, az európai átlag 73 százalék
  • Kulturális intézményekkel elégedett 86 százalék, az európai átlag 81 százalék
  • Közterületek állapota kielégítő 79 százalék szerint, az európai átlag 76 százalék
  • Könnyű munkát találni 52 százalék szerint, az európai átlag 47 százalék
  • Napi rendszerességgel használ tömegközlekedést, 54 százalék, az európai átlag 40 százalék
  • Megbízható a tömegközlekedés 74 százalék szerint, az európai átlag 72 százalék
  • Tömegközlekedés járatainak sűrűsége megfelelő 75 százalék szerint, az európai átlag 74 százalék
  • A helyi önkormányzati ügyintézés idejével elégedett 56 százalék, az európai átlag 54 százalék
  • Helyi közigazgatás internetes elérhetősége megfelelő 80 százalék szerint, az európai átlag 74 százalék
  • Korrupció van a helyi közigazgatásban 48 százalék szerint, az európai átlag 47 százalék
  • Nem lopták el a tulajdonát vagy a pénzét, 84 százalék, az európai átlag 83 százalék

Milyen mutatókban szerepel Miskolc az európai városok átlaga felett?

  • Nem lopták el tulajdonát vagy pénzét, 89 százalék, az európai átlag 83 százalék
  • Kulturális intézményekkel elégedett 84 százalék, az európai átlag 81 százalék
  • Zajszinttel elégedett 64 százalék, az európai átlag 63 százalék
  • Megfizethető lakhatással elégedett 43 százalék, az európai átlag 34 százalék
  • Napi rendszerességgel használ tömegközlekedést, 51 százalék, az európai átlag 40 százalék
  • Megbízható a tömegközlekedés 75 százalék szerint, az európai átlag 72 százalék
  • A helyi önkormányzati ügyintézés idejével elégedett 61 százalék, az európai átlag 54 százalék
  • Helyi közigazgatás internetes elérhetősége megfelelő 82 százalék szerint, az európai átlag 74 százalék

Az Európai Bizottság négyévente méri fel az európai városok lakóinak közérzetét. A legutóbbi mintavételes kutatást tavaly áprilisban végezték, és a róla készült 112 oldalas jelentést decemberben publikálták.

Egy csapásra világhírűvé vált a magyar város: csodájára járnak Miskolcnak – de sokan nem is tudják, hogy Borsod székhelyét látják

Az idei karácsonyi szezon egyik legfelkapottabb közösségi médiás posztja a miskolci adventi villamost mutatja be. A videó külföldiek tömegét érte el, csakhogy a zömük egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy a borsodi vármegye székhelyén jár. Szerencsére megérkeztek a magyar kommentelők is.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.