BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Twix, a vonatról kitett és elpusztult macska tartja lázban Oroszországot

Óriási felháborodást váltott ki Oroszországban az, hogy az állami vasúti társaság dolgozója kirakott a vonatról egy macskát, amelyik nem sokkal később elpusztult, miközben a gazdája az egyik kocsiban aludt. Petíció, büntetőeljárás, festmény, emlékmű – minden felmerült az ügyben, ami csak felmerülhet egy ilyen eset után.

Holtan találták meg a kalauz által a vonatról a hóba kidobott macskát, ami óriási felháborodást keltett az egyébként háborúban álló Oroszország lakosai körében. A történet dióhéjban az, hogy egy Twix nevű macska, amelyet a kalauz dobott ki a Jekatyerinburg–Tikhvin (Leningrádi régió) vonatból, elpusztult. A keresésére indult önkéntesek, akik megtaláltak a kisállatot, azt feltételezik, hogy január 20-án reggel vagy tegnap este halt meg.

 

Az eset január 11-én történt, amikor Twix hazafelé tartott egy műtét után. Az állatot a tulajdonos apja szállította. Külön jegyet vásároltak a macskának, és minden szükséges dokumentumot kitöltöttek.

Ám amíg a férfi aludt, a kisállat ki tudott mászni a hordozóból, és elkezdett körbenézni a kocsiban. Más utasok észrevették, és értesítették a kalauzt. Az utóbbi, mivel nem találta a gazdit a közelben, úgy döntött, hogy a macska kóbor. A legközelebbi, kirovi megállóban kidobta a vonatról. Oroszország hatalmas területeit sújtotta akkoriban a hideg, Kirovban közel mínusz 30 fokos hőmérsékletet jelentettek.

Ezt a pillanatot az állomáson felszerelt ipari kamerák rögzítették. A felvételen egy fehér és vörös macska látható. A hidegben találva magát az állat a vonat alá bújt. A tulajdonosok négy órával később fedezték fel a veszteséget. Miután megtudták, mi történt, felvették a kapcsolatot a közlekedési rendőrséggel. Twix megtalálásáért 30 ezer rubel jutalmat ígértek. A kereséshez sok önkéntes is csatlakozott. Az egész város több napig kutatott a macska után. Január 20-án reggel vált ismertté, hogy Twixet holtan találták. Holttestét a hóban találták meg egy vasúti átjáró közelében.

Őszintén sajnáljuk, hogy a macska, Twix meghalt

– mondta az állami tulajdonban lévő RZhD vasúttársaság, és megígérte, hogy módosítja szabályozását.

Emlékművet állítanának Twixnek, a macskának

A nyomás óriási a vasúti társaságon. Miután kiderült az eset, több mint 70 ezren írtak alá egy petíciót, amelyben a női kalauz ellen nyomozás indítását kérik, miután a helyi hatóságok ezt megtagadták. Külön – több mint 200 ezer aláírás – petícióban kérik a nyilvánosan nem azonosított hölgy menesztését. Twix egyik tulajdonosa azt mondta az állami médiának, hogy bíróságon kívánja folytatni az ügyet. Oroszországszerte emberek ezrei követték nyomon a fejleményeket egy speciálisan erre a célra létrehozott közösségi médiacsatornán. Mióta Twix halálát megerősítették, az egyik felhasználó közzétett egy festett képet a macskáról angyalszárnyakkal és glóriával a feje fölött.

Mára már ott tartanak az oroszok, hogy egyesek emlékművet állítanának Twix macskának. Ezt a javaslatot január 20-án tette a Biztonságos Internet Liga vezetője, Ekaterina Mizulina.

„Ma jelentették, hogy Twix meghalt: nyolc kilométert gyalogolt élelmet és menedéket keresve <…> A történet megolvasztotta az emberek szívét szerte a világon. Sokan figyelték és aggódtak. Valószínűleg egy macskaemlékműben kell gondolkodnunk Kirovban” – írta a Telegram-csatornán. Mizulina kegyetlennek nevezte a vasúttársaság alkalmazottjának cselekedetét. Úgy gondolja, hogy állatkínzás miatt eljárást kell indítani ellene.

Kit lehetne felelősségre vonni Twix halála miatt?

Edgar Gaifullin, a macska gazdája azt mondta az Izvesztyijának, hogy az eset után meg fogja keresni az ügyészséget. Ezt megelőzően a gazdi bejelentette, hogy bepereli a kalauzt, azonban a Belügyminisztérium Közlekedési Minisztériumának Kirov Vonalosztálya felhívta a figyelmet arra, hogy éppen a gazdája figyelmetlensége miatt került az utcára a macska, ezért ők is büntetőeljárást kezdeményeztek, méghozzá a gazdával szemben.

Az Orosz Vasutak bejelentette, hogy módosítja az állatok vonaton történő szállítására vonatkozó dokumentumokat, megtiltva, hogy a kalauzok az útvonalon leszállítsák őket a vonatról. A cég hozzátette, hogy a Twix macskával történt tragédiát a szabályozási dokumentumok bizonyos hiányosságai, a személyzet és az utasok kölcsönös felelőtlensége, valamint a körülmények együttese okozta. Az Orosz Vasutak és a Szövetségi Utasszállító Társaság (FPK) elnézést kért az esetért.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.