BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megfejtették, ezért lesz egyre kevésbé eperízű az eper

Egy friss tanulmány egyértelmű kapcsolatot tárt fel a gombairtó szerek használata és az eper ízének romlása között.

Egyre többen panaszkodnak arra, hogy a különböző gyümölcsök, zöldségek íze, zamata már nem ugyanolyan, mint régen, és egy friss tanulmány szerint a panaszkodóknak igazuk is van, nem csak a nosztalgia miatt gondoljuk azt, hogy régen még a gyümölcsök is édesebbek voltak.

Strawberry,Field,On,Fruit,Farm.,Fresh,Ripe,Organic,Strawberry,In
Fotó: Shutterstock

A Journal of Agricultural and Food Chemistryben közzétett kutatás az eper íze és a növényvédő szerek használata közötti kapcsolatot vizsgálta, egészen pontosan két gombaölő vegyszer hatását a gyümölcs ízére. 

A különböző mezőgazdasági vegyszerek ugyan megkönnyítik a gazdák dolgát, ám számos káros környezeti hatással is járnak, 

és a most közzétett kutatás szerint a végtermék ízét is hátrányosan befolyásolják.

A tanulmány a boszkalid (BOS) és a difenokonazol (DIF) hatását vizsgálta csupán, melyek mellett a kutatók vegyszermentes epret is termesztettek. Az eredmények szerint mind a két szer csökkentette az oldható cukor és a tápanyagok mennyiségét, miközben növelte az eprek savtartalmát, és oxidatív károkat is okozott, ami negatívan befolyásolta a gyümölcsök ízét. A két szer közül egyébként a boszkalid káros hatása volt erősebb.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.