BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megfejtették, ezért lesz egyre kevésbé eperízű az eper

Egy friss tanulmány egyértelmű kapcsolatot tárt fel a gombairtó szerek használata és az eper ízének romlása között.

Egyre többen panaszkodnak arra, hogy a különböző gyümölcsök, zöldségek íze, zamata már nem ugyanolyan, mint régen, és egy friss tanulmány szerint a panaszkodóknak igazuk is van, nem csak a nosztalgia miatt gondoljuk azt, hogy régen még a gyümölcsök is édesebbek voltak.

Strawberry,Field,On,Fruit,Farm.,Fresh,Ripe,Organic,Strawberry,In
Fotó: Shutterstock

A Journal of Agricultural and Food Chemistryben közzétett kutatás az eper íze és a növényvédő szerek használata közötti kapcsolatot vizsgálta, egészen pontosan két gombaölő vegyszer hatását a gyümölcs ízére. 

A különböző mezőgazdasági vegyszerek ugyan megkönnyítik a gazdák dolgát, ám számos káros környezeti hatással is járnak, 

és a most közzétett kutatás szerint a végtermék ízét is hátrányosan befolyásolják.

A tanulmány a boszkalid (BOS) és a difenokonazol (DIF) hatását vizsgálta csupán, melyek mellett a kutatók vegyszermentes epret is termesztettek. Az eredmények szerint mind a két szer csökkentette az oldható cukor és a tápanyagok mennyiségét, miközben növelte az eprek savtartalmát, és oxidatív károkat is okozott, ami negatívan befolyásolta a gyümölcsök ízét. A két szer közül egyébként a boszkalid káros hatása volt erősebb.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.