BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ausztrál adófizetők dollármilliókat fizettek az új Mad Max film bukásáért

A Furiosa sajnos még a gyártási költségeit sem hozta vissza, nemhogy az ausztrál állam befektetett pénzét. Ausztrália közel 200 millió dollárt fizetett azért, hogy az új Mad Max film náluk forogjon, abban bízva, hogy beindítja az ausztrál turizmust.

Az ausztrál adófizetők becslések szerint 183 millió dollárt (67,6 milliárd forint) fizettek azért, hogy az idei év egyik legfájóbb mozibuktája, a Furiosa: Történet a Mad Maxből Ausztráliában készüljön. A 168 millió dolláros film bevétele alig lépte át a 160 millió dollárt, így pénzügyileg egyértelműen bukásról beszélhetünk, annak ellenére, hogy a kritikusok méltatták a filmet. 

2024 - Furiosa: A Mad Max Saga - Movie Set
Az ausztrál adófizetők dollármilliókat fizettek az új Mad Max film bukásáért / Fotó: Courtesy of Warner Bros. Pictures

Az elvárások magasak a voltak: a Chris Hemsworth és Anya Taylor-Joy főszereplésével készült Furiosától azt várták, hogy ez lesz a legnagyobb film, melyet Ausztráliában készítettek. Bár a pontos összeget nem hozták nyilvánosságra, amit arra fordított az ausztrál állam, hogy náluk forogjon a film, egyes beszámolók szerint az összeg közel 200 millió dollár lehet – írja a Daily Mail.

Rendkívül drága. Kérdéses, hogy az ausztrál közvélemény milyen értéket kapott ezért a költségért

– mondta Kevin Sanson professzor, a QUT Kommunikációs Iskola vezetője. „Teljesen jogos, hogy az adófizetők megkérdőjelezzék az erre a produkcióra költött pénzt, és általában is a nagylelkű támogatások értékét” – tette hozzá Sanson. Amanda Lotz professzor szerint az ausztrál parlamentnek meg kellene vizsgálnia, hogy ez a befektetés jó felhasználása volt-e az adófizetők pénzének. Hozzátette, hogy 

az ausztrál kormány vonzó adókedvezményeket kínál a nemzetközi produkciók számára, hogy náluk forgassanak,

cserébe azt remélve, hogy támogatják az ausztrál filmipart és fellendítik a gazdaságot. Sajnos a Furiosa vártnál rosszabb teljesítménye egyik célt sem érte el.

Az ausztrál közönség nem mutatott érdeklődést a posztapokaliptikus thriller iránt, a Numero box office weboldal szerint a nyitó hétvégén mindössze 3,3 millió dollárt hozott. A film hasonló sorsra jutott az Egyesült Államokban is, ahol múlt hónapban mutatták be – a négynapos Memorial Day (emlékezet napja) ünnepi hétvége általában az év egyik legnagyobb box office eseménye, de idén ez nem így történt.

Bár a Furiosa a bevételi lista élén végzett, még így is ez volt a leggyengébb Memorial Day-hétvége az elmúlt 29 évben.

Az idei év a folytatások és az előzmények éve, és a Furiosa év elején még ott volt a legjobban várt filmek között. Egyértelműen a Dűne: Második rész volt az év legjobban várt filmje, de a Mad Max előzménye is szép helyet foglalt el a listán, az új Majmok bolygója mellett. A Dűne utáni legjobban várt film viszont a nyár, és talán az egész év legnagyobb kasszasikere lehet, a Deadpool & Rozsomák, amely július 25-én jelenik meg a magyar mozikban – ezzel egy időben Kínában is megjelenik, ami nagy változtatás az előző évtizedekhez képest.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.