BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Botrány a Wizz Air járatán: a kerekesszékes utasnak kúszva kellett kijutni a mosdóba – videó

A felszerelés hiánya miatt a földön kúszva kellett kimennie a mosdóba egy mozgássérült utasnak a Wizz Air járatán. A társaság Gatwickből Rómába tartó repülőgépe nem volt ellátva a fedélzeten is használható kerekesszékkel, így az utas másként nem juthatott el a WC-re. A megalázó felvételeket egy dokumentumfilmben mutatták be.

A Wizz Air Gatwickből Rómába tartó járatán került rendkívül kellemetlen helyzetbe egy kerekesszékes utas. Spencer Wattsnak ki kellett mennie a mosdóba, de a kerekesszéke nem fért el az ülések közötti folyosón. A férfi megkérdezte a légiutas-kísérőktől, hogy megkaphatja-e az ilyen helyzetekre tartott, a folyosóhoz igazított kerekesszéket, de a személyzet közölte, hogy ilyen eszköz nincs a fedélzeten.

Wizz Air
A Wizz Air járata nem volt akadálymentesítve a kerekesszékesek számára / Fotó: Wizz Air

 A Wizz Airnek ez egy új repülőgépe volt, és mint kiderült, még nem szerelték fel az említett folyosói székkel 

– írta meg a Daily Mail.

Watts felháborodott a hiányosságon, és számon kérte a légiutas-kísérőt, hogy így mégis miként jusson el a mosdóba. Azt a választ kapta, hogy nem tudnak neki segíteni.

Ekkor egy teljesen felháborító jelenet következett, amit még videóra is vettek. A gerincvelő-sérülés miatt mozgáskorlátozott Watts kimászott a székéből, a földre engedte magát és a földön kúszva indult el a repülő mosdójába.

A felvételt egy dokumentumfilmben mutatták be a Channel 4 csatornán. A film arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy mennyire rosszul bánnak a fogyatékkal élő emberekkel a repülőgépjáratokon. Watts és 16 másik mozgássérült utas szerepelt a filmben, hogy beszéljenek a tapasztalataikról.

„Nem volt más választásom, mint megkérni a mellettem ülő utasokat, hogy engedjenek ki a folyosóra, majd keresztülvonszoltam magam a padlón. Megkérdeztem a személyzetet, hogy miért adnak el jegyet olyan embernek, aki egyértelmű, hogy nem tudja használni a repülőgép szolgáltatásait. Azt a választ kaptam, hogy nagyon sajnálják, de csak annyit tehetnek, hogy jelentik az esetet” – emlékezett vissza a megaláztatásra Watts.

A dokumentumfilm miatt a Wizz Air szóvivője is megszólalt. Elmondta, hogy rendkívül sajnálja, hogy ilyen eset előfordulhatott, és elismerte, hogy a szóban forgó járatot valóban nem szerelték még fel a folyosón használható kerekesszékkel – olvasható a Daily Mailen.

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy minden repülőgépünkön rendelkezésre álljon ilyen kerekesszék. A gépeink 85 százalékát már fel is szereltük vele 

– mondta a szóvivője.

Nem udvariasságból köszönnek a légiutas-kísérők felszálláskor – kiderült a valódi indok

A Wizz Air egyik légiutas-kísérője elárulta, miért köszöntik a gépen az utasokat. Többek között így ki tudják szűrni, ki az, aki pánikol, ittas vagy éppen segíteni tud, ha baj van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.