BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Ultrasound scanning of intestines, abdominal cavity, right lobe, liver, bile ducts, gallbladder
Remény érkezett a hasnyálmirigyrák jobb kezelésére.

Hasnyálmirigyrák - remény nyílt a gyógyításra

Óriási felfedezést tettek a DNS-kutatásban, amely segíthet kifejleszteni a kezelést az egyik legalattomosabb rákfajtájára. A hasnyálmirigyrák a leghalálosabb rákfélék közé tartozik.

A tudósok kulcsfontosságú DNS-felfedezést tettek, amely segíthet meggyógyítani az egyik legalattomosabb és leghalálosabb rákbetegséget, a hasnyálmirigyrákot. Egy brit és amerikai kutatócsoport ugyanis rájött, hogy a hasnyálmirigyrák képes leállítani az egyik legfontosabb gén molekuláit, ami miatt a kór rohamosan terjedhet a szervezetben – derült ki egy tanulmányból, amit a Gastro Hep Advances folyóiratban közöltek és a The Guardian szemlézett. 

Ultrasound scanning of intestines, abdominal cavity, right lobe, liver, bile ducts, gallbladder
Remény érkezett a hasnyálmirigyrák jobb kezelésére.
Remény érkezett a hasnyálmirigyrák hatékonyabb kezelésére / Fotó: Getty Images

Az áttörés, ami reményt adhat egy hatékony gyógymód kifejlesztéséhez

A szakértők a kutatás során egészséges és hasnyálmirigyrákos szövetmintákat elemeztek, és 

azt találták, hogy a hasnyálmirigyrák egy DNS-metilációnak nevezett folyamatot váltott ki, amelynek következtében a HNF4A gén molekulái kikapcsolnak. Ez pedig a hasnyálmirigyrák agresszív terjedéséhez vezet, ami miatt a betegek túlélési aránya erősen lecsökken.

A HNF4A gén kulcsfontosságú az emberi egészség szempontjából, mert segíti a test számos szervének megfelelő működését.

A projektben a University of Nottingham, a Stanford University, a University of California és a Los Angeles-i Cedars-Sinai orvosi központ vett részt.

Mi jellemzi a hasnyálmirigyrákot?

A hasnyálmirigyrák világszerte a 12. leggyakoribb daganatos betegség, évente több mint félmillió embernél diagnosztizálják. A rák leggyakoribb formái közül ennél a legrosszabb a túlélési arány.

Chris Macdonald, a tanulmányt finanszírozó Pancreatic Cancer UK kutatási vezetője felhívta a figyelmet, hogy az emberiségnek nagy szüksége van a hatékonyabb kezelésekre. A hasnyálmirigyrákot többségében késői stádiumban diagnosztizálják, 80 százalékát csak a betegség elterjedése után, amikor már nem operálható. Az első tünetek sokszor a kór előrehaladott állapotában jelentkeznek.

Ekkor azonban már a kezelések hatásossága kicsi, és a betegek több mint fele a diagnózist követő három hónapon belül meghal.

 „A hasnyálmirigyrák túlélési aránya a legalacsonyabb a 20 leggyakoribb rák közül. Az öt éven túli túlélési arány nagyon keveset javult az utóbbi időszakban, ezért rendkívül fontos, hogy új módszereket találjunk a betegség, a terjedése és az agresszivitásának a megértésére – magyarázta Maria Hatziapostolou, a Nottingham Trent University kutatója.

Ilyen kórban hunyt el Alan Rickman, John Hurt és Patrick Swayze színész, valamint Steve Jobs, az Apple alapítója.

Ijesztő ellenfél a hasnyálmirigyrák, de valamelyest javulnak az esélyek

A Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikája Magyarországon a legnagyobb, hasnyálmirigybetegeket ellátó központ, amely nemcsak újszerű módszerekkel küzd a betegség ellen, hanem figyelemfelkeltő és tájékoztatókampányokkal is. Mivel a hasnyálmirigyrák az egyik leggonoszabb ellenség, a legfontosabb a megelőzés és a szűrés.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.