BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kis ország, nagy elismerés: rangos díjat nyert a Bonbonier fahéjas-almás csigája

A Bonbonier-nek ez volt a 24. nemzetközi elismerése. A szakmai zsűri lenyűgözőnek tartotta a tekercs textúráját és ízeinek kavalkádját.

Leveles tésztába göngyölt, karamellizált fahéjjal és almával készített csigájával nyert egy csillagot a gasztronómiai Oscar-díjnak is hívott Great Taste Awardson a Bonbonier Chocolate Manufaktúra péksége. A hazai manufaktúrának ez volt a 24. nemzetközi elismerése. Húsz csokoládé- és három fagylaltdíj után a manufaktúra pékségrészlege is feliratkozott a nemzetközi díjazottak közé.

Kis ország, nagy elismerés: rangos díjat nyert a magyar fahéjas-almás csiga
Kis ország, nagy elismerés: rangos díjat nyert a magyar fahéjas-almás csiga / Fotó: Bonbonier Chocolate Manufaktúra

„A klasszikus csigákat már unalmasnak találtam, így a magyar hagyományos alapanyagokhoz nyúltunk vissza, és a fahéjjal jól harmonizáló almával dobtuk fel hagyományos fahéjas csigánkat” – mondta el Csomor Tamás, a Bonbonier pékségének vezetője. A zsűri véleményében kiemelte, hogy „vizuálisan lenyűgöző ez az almás-fahéjas tekercs, mely nagy méretű tésztarétegeivel és fahéjillatával egyszerűen csak étvágygerjesztő. Átvágva az alma rétegei jól láthatók. A péksütemény pelyhesen könnyed és kellemesen ropogós. Az alma és a fahéj karamellizált íze átüt, a tekercs maga az ízek fúziója.”

Nagy büszkeséggel tölt el ez a díj, mert csak idén márciusban kezdtük el kifejleszteni a leveles termékeinket a jászberényi A Kenyér csapatával, Rolival és Mazsolával. A díj egyértelműen az ő szakértelmük és a mi tanulni vágyásunk és ízfilozófiánk közös gyümölcse. Különös kihívás volt olyan terméket készíteni, amelyet fagyasztva szállítottunk, és a zsűri maga sütötte ki, de így is hozza azt a minőséget, mintha nálunk, frissen készült volna. A termék egyértelműen bizonyította, hogy helyben készítés mellett háztartási vagy szállodai kisütésre is alkalmas. Ha jól tudom, egy mákos bejgli után ez az első magyar pékáru, amelyet a Great Taste-en díjaztak

– mondta Csomor Tamás. A Great Taste Awards az angliai Fine Food Céh által szervezett verseny, amelyet egyszerűen csak élelmiszeripari Oscar-díjaként emlegetnek világszerte. Az idén számos terméket jelöltek a versenyre a teljes gasztronómiát lefedő 37 kategóriában: a csokoládéktól kezdve a tejtermékeken keresztül a hústermékekig és a borokig. 

A séfekből, ételkritikusokból, szakértőkből és gasztrobloggerekből álló 500 fős zsűri márciustól júniusig kóstolta és értékelte a nevezett termékeket. 

A nevezett 13 672 termékből csupán kétszáz körüli azon termék száma, amelyek elnyerhetik a legmagasabb, három csillagos minősítést. A szervezők szerint a Great Taste csillagjai és logója tulajdonképpen egy jelzés a fogyasztóknak mindenhol a világon, hogy kiemelkedő minőségű és ízvilágú terméket vásárol.

Az étel sava-borsa: a SALT lett az Év Étterme

A SALT Budapest nyerte az Év Étterme díjat 2024-ben, a Restaurant Best Of The Best címet a Stand Étterem kapta. A szervezők kiemelték: a SALT Budapest séfje, Tóth Szilárd következetesen halad előre a hazánkban még mindig diszkréten reprezentált, újító megközelítésű farm-to-table éttermi stílus meghonosításának útján. Az étterem szemlélete az elmúlt évtizedekben divatossá vált észak-európai, úgynevezett nordic stílust követi, amelynek jellemzője, hogy reprezentánsaik formabontó módon, naturális szemlélettel közelítenek a saját régiójuk ismert vagy esetenként ismeretlen gasztronómiai alapanyagaihoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.