BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Konzolháború: a PS5 köröket vert az Xboxra, de van pár meglepetés

A héten napvilágot látott rengeteg adat a Sony és a Microsoft konzoljairól és játékairól: PS5 látszólag lekörözte az Xbox Series konzolokat, ám a Microsoft is előállt pár meglepetéssel. A PlayStation és az Xbox közötti konzolháború már évtizedek óta tart, és az elmúlt években nemigen akart élre törni egyik fél sem.

A héten közzétették a legfrissebb játék- és konzoleladási adatokat, és bátran kijelenthetjük, hogy 2024 eddigi legérdekesebb szakaszába ért a videójáték-ipar. Ebben a témában mindig jókora érdeklődésnek örvendenek a nagy konzolgyártók eladási számai, mivel ezek alapján megtudhatjuk, hogyan is alakul a verseny. A PlayStation és az Xbox közötti konzolháború már évtizedek óta tart – legutóbbi konzoljaikat pedig 2020 végén adták ki, ugyanazon a héten. A Circana fogyasztói szokásokkal foglalkozó cég jelentése választ ad minden, a konzolháború körül fennálló kérdésre.

PlayStation, Roblox And Steam Photo Illustrations, konzolháború
Konzolháború: a PS5 köröket ver az Xboxra, de van pár meglepetés / Fotó: NurPhoto via AFP

A konzolháború jelenlegi állása

A Circana ügyvezető igazgatója és videojáték-ipari tanácsadója, Mat Piscatella X-oldalán is több bejegyzésen keresztül osztotta meg a cég összesítéseit. Az adatok egyik legérdekesebb része természetesen a PS5 és az Xbox Series konzolok eladási számai voltak:

A PS5 megjelenése óta már 8 százalékkal előzte meg elődje eladásait, az új Xbox konzol 13 százalékkal van lemaradva az Xbox One-tól.

Ez a lemaradás azt is jelenti, hogy még a két generációval ezelőtti Xbox 360 eladásait sem sikerült megugraniuk. A PlayStationre viszont közel sem akkora a kereslet, mint amire gyártója vagy a piac számított. A Sony azonban abban bízik, hogy idén az elektronikus eszközöknek és a zenei üzletágnak is erős éve lesz, közben a cég azon dolgozik, hogy minél nagyobb szeletet kanyarítson ki magának a nemzetközi szórakoztatóipar tortájából.

A Circana nem szolgált konkrét számokkal, csak százalékokkal, de ezek alapján megállapítható, hogy június 1-jéig

  • a PS5-ből 58,78 millió, 
  • az Xbox Series-ből pedig 28,74 millió darabot adtak el.

Az Insider Gaming cikke szerint 2024 májusában a PS5 vezetett a konzoleladások terén (darabszámban és bevételben is). Az Xbox Series konzolok eladott darabszámban a harmadik helyen állnak a Nintendo Switch mögött, de mivel drágább konzolról van szó, ezért a bevételi listán a második helyen állnak. A Nintendo Switch, amilyen meghatározó helyen állt évekig a konzoleladási listákon, most már hosszabb ideje évről évre gyengül:

a Switch 2023-ban már egy 30 százalékos csökkenéssel nézett szembe 2022-höz képest.

Érdekes azt is megjegyezni, hogy a konzolok, kiegészítők és videójátékok eladásai 6 százalékkal csökkentek májusban az egy évvel korábbiakhoz képest – ez nagyjából 4 milliárd dollárnyi bevételt jelent. 

A legtöbbet eladott videójáték májusban

Érdekes módon májusban nem az új játékmegjelenések vezették az eladási listát, hanem egy négyéves játék, a Ghost of Tsushima. Valójában ez nem is meglepő, ugyanis a játékot május 16-án adták ki PC-re, addig csak PS4-en és PS5-ön volt elérhető. A Sucker Punch Productions játéka hatalmas kritikai elismerésnek örvendhetett, és most 

a Ghost of Tsushima PC-s megjelenése is „nagyon pozitív” értékelésen áll a Steamen, 

ami azt jelenti, hogy a játékosok több mint 90 százaléka meg van vele elégedve.

A jelentés azt is kimutatta, hogy az elmúlt egy év legtöbbet eladott videójátéka a Helldivers 2 volt, ami csak PS5-re és PC-re jelent meg. Az Xboxosok sajnos kimaradtak az űrbogarak és kiborgok levadászásából. A Microsoft konzolja tehát hátraszorult a PlayStationnel szemben, de lehet, hogy nem is aggódnak emiatt a redmondiak.

Átalakul és drágul a Game Pass

A héten bejelentették, hogy jócskán megváltozik az Xbox és a PC Game Pass is. A szolgáltatás azért annyira népszerű, mert megfizethető áron kínál rengeteg videójátékot, valamint mivel az Xboxon megjelenő játékok nagy része már a megjelenéstől kezdve elérhető, így nem kell külön megvenni.

Jócskán átalakul az Xbox Game Pass, ezzel  a Microsoft kompenzálhatja a kissé elmaradott konzoleladásokat / Fotó: AFP

A Game Pass viszont most jelentősen megváltozik, ugyanis az új rendszer szerint már nem mindegyik előfizetési formában lesznek megjelenési napon elérhetők az új játékok. A legnagyobb újdonság, hogy 

most már nincs is szükség Xbox-konzolra ahhoz, hogy Xbox játékokkal játszhassunk.

Mostantól kezdve bizonyos okostévéken már elérhető a funkció, hogy streamelni lehessen Xbox-játékokat a Game Passen keresztül, így nincs szükség magára a konzolra. Ez csak az Xbox Game Pass Ultimate-előfizetőknek elérhető, ami a szolgáltatás legdrágább előfizetése. 

Az új rendszer a következő előfizetéseket tartalmazza:

  • Xbox Game Pass Core: 9,99 dollár / nincs első napos megjelenés;
  • PC Game Pass: 11,99 dollár / van első napos megjelenés;
  • Xbox Game Pass for Console (csak meglévő előfizetőknek érhető el): 10,99 dollár / van első napos megjelenés;
  • Xbox Game Pass Standard (csak új előfizetőknek érhető el): 14,99 dollár / nincs első napos megjelenés;
  • Xbox Game Pass Ultimate: 19,99 dollár / van első napos megjelenés.

A Game Pass változtatásait a Microsoft új pénzügyi évének kezdetére időzítették, ezzel vélhetően új célok és potenciálisan stratégiai változások is együtt járnak. Mindez pedig új lendületet adhat a cégnek, az új Game Pass-előfizetésekkel pedig kompenzálhatják az elmaradó konzoleladásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.