BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ennyit ér egy rúd: még soha nem volt ilyen drága az arany

Itt a mérföldkő. Az arany rekorddrága. Egymillió dollár, szép kerek summa.

Szép kerek számot, rekordot ért el a rúdban mért arany ára – jelentette a Bloomberg hírügynökség.

 

Először történt meg, mégpedig a pénteki kereskedésben, hogy egy rúd aranyért kereken egymillió dollárt adtak.

Az arany azonnali piaci ára ekkor meghaladta az unciánkénti 2500 dollárt. (Az aranyra a troy uncia mértékegységet használják, amiből egy 31,1034768 grammot jelent.) Mivel egy aranyrúd tipikusan 400 uncia, az azonnali piaci ár alapján megszületett az egymillió dolláros csúcs.

A sárga nemesfém az elmúlt fél évben mintegy 25 százalékkal növelte értékét.

Million Dollar Gold Bars | The precious metal hit an all-time high on Friday
Fotó: Bloomberg

Némileg árnyalva ezt a tényt: a londoni piacon valóban normálisan 400 uncia egy rúd, de előfordul, hogy 350-450 uncia tiszta aranyat tartalmaz. Elérhető a piacon magánszemélyek számára ettől eltérő, kisebb súlyú aranyrúd is, például a Costco kínálatában.

Két hajtóereje van a ralinak: a jegybanki vásárlások és a Fed

A Bloomberg kalkulációi szerint, amelyek a Metals Focus tanácsadó cég adatait használva születtek, az év első felében a jegybankok vásárolta 483,3 tonna arany majdnem 40 ezer rúdnak felel meg. 

Ezek a vásárlások hajtották felfelé az arany árát idén, valamint a várakozások, hogy az amerikai Federal Reserve lazább monetáris politikára tér át – írta a jelentés.

A Fedre vár a Wall Street, hogy tovább vágtasson a bika

A Wall Street arra vár, hogy Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke nyilatkozzon a várt szeptemberi kamatcsökkentésről. Elemzők szerint azonban a Fed nagyon óvatos lesz ebben a kérdésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.