BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A részletek kidolgozásával folytatódnak a tűzszüneti tárgyalások Kairóban

Az illetékesek szerint a munkacsoport szintű tárgyalásokon a Hamász képviselői közvetlenül vesznek részt. A libanoni Hezbollah és Izrael hétvégi katonai összetűzései nem befolyásolták a Hamász és Izrael közötti tűzszüneti tárgyalásokat.

Alacsonyabb szinten, a részletek kidolgozásával folytatódnak a tűzszüneti tárgyalások Kairóban Izrael és a Hamász között, valamint a közvetítőként részt vevő egyiptomi, katari és amerikai küldöttségek részvételével – közölte hétfőn a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs tanácsadója.

Smoke billows dring an Israeli strike in the southern Lebanese town of Khiam on August 9, 2024, amid ongoing cross-border clashes between Israeli troops and Hezbollah fighters. (Photo by Rabih DAHER / AFP) Libanon
Folytatódnak a tűzszüneti tárgyalások Izrael és szomszédai közt / Fotó: Rabih DAHER / AFP

John Kirby újságíróknak tartott tájékoztatón úgy értékelte, hogy újabb előrelépés történt, hiszen a megbeszélések jelenleg sokkal inkább szólnak a részletekről, mint korábban. Hozzátette ugyanakkor, hogy 

az alacsonyabb szintű egyeztetések akár napokig is tarthatnak. 

Példaként beszámolt arról, hogy a kidolgozásra szoruló részletek között szerepel a Hamász kezében lévő túszok, és az Izrael által fogva tartott palesztinok cseréjének körülményei, illetve az, hogy ki lehet része a fogolycserének.

A fehér házi illetékes arról is beszámolt, hogy a munkacsoport szintű tárgyalásokon a Hamász képviselői közvetlenül vesznek részt. Kirby kérdésre válaszolva úgy vélte, hogy a libanoni Hezbollah és Izrael hétvégi katonai összetűzései nem befolyásolták a Hamász és Izrael közötti tűzszüneti tárgyalásokat. 

Kirby ezzel arra utalt, hogy az izraeli hadsereg (IDF) vasárnap helyi idő szerint reggel 5 óra előtt megelőző támadást indított Dél-Libanonban, majd rövid időn belül a libanoni síita Hezbollah mozgalom több mint háromszázhúsz lövedéket és drónt indított Izrael északi része felé, válaszul Fuad Sukr július 30-i célzott kivégzésére Bejrútban. 

Az indulatok pedig érdemben azóta sem csitultak.

Az ENSZ-nek ugyanis le kellett állítania humanitárius műveleteit a Gázai övezetben egy újabb izraeli kiürítési parancs miatt; a hadsereg ezúttal az övezet középső részén lévő Deir el-Balah menekülttábor elhagyására szólította fel a civileket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.