BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült: nem fokozatosan öregszünk, hanem hirtelen, azt is tudni, hogy mikor

Egy új kutatás szerint nem véletlen, ha egyik reggel arra ébredünk, hogy hirtelen megöregedtünk. Az öregedés két hullámban, 44 és 60 éves korunkban lehet drámai.

Amikor egyszercsak hirtelen azt vesszük észre magunkon, hogy megöregedtünk, az nem a véletlen műve, van rá tudományos magyarázat. Persze csak akkor, ha a negyvenes éveink közepén vagy a hatvanas éveink elején járunk, legalábbis egy frissen megjelent kutatás szerint.

öregedés
Az öregedés sajnos hirtelen jön / Fotó: Northfoto

A 25 és 75 év közötti emberek szervezetében több ezer molekulát vizsgáló kutatás szerint a hirtelen öregedés két hullámban megy végbe a legtöbb emberben, körülbelül 44 és 60 éves korunkban. Mindez azt is megmagyarázhatja, hogy egyes betegségek miért jelentkeznek bizonyos életkorokban.

Nem fokozatosan öregszünk, hanem vannak igazán drámai változások

– magyarázta Michael Snyder professzor, a Stanford kutatója és a kutatás egyik vezető szerzője a The Guardian szerint, hozzátéve, hogy nem számít, a molekulák mely csoportját vizsgálják, a negyvenes évek közepe és a hatvanas évek eleje vízválasztónak bizonyul.

Az előbbi a kutatókat is meglepte, és eleinte arra gyanakodta, hogy a mintában szereplő nők körében jelentkező menopauza okozza a változást, ám miután jobban utánanéztek, a férfiak körében is hasonló változásokat tapasztaltak.

Az első hullám változásai főként olyan molekulákat érintenek, amelyek a szív- és érrendszeri betegségekkel állnak kapcsolatban, valamint olyan anyagok lebontásának a képességével, mint koffein, az alkohol vagy a lipidek.

A második hullám változásai az immunrendszert szabályozó molekulákat, a szénhidrátok metabolizmusát vagy épp a vesefunkciót érintik. A bőr és az izmok öregedésével kapcsolatos molekulák mennyisége azonban mind a két hullámban változott. Korábbi kutatások egy 78 év körüli öregedési hullámot is leírtak, ezt azonban a most megjelent tanulmány nem tudta megerősíteni, mivel a legidősebb résztvevők 75 évesek voltak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.