BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Majomhimlő: egy kongói aranybányán a világ szeme – menekültek és prostituáltak a célkeresztben

A nemzetközi horderejű egészségügyi veszélyhelyzetet kiváltó megbetegedés kongói gócpontja környékén több millió, kiemelten veszélyeztetett ember tömörült össze. A majomhimlő ellen ugyan létezik oltás, annak árcéduláját a kongói kormány képtelennek tűnik kifizetni.

A világ egyik legszegényebb országának legnagyobb aranybányái lehetnek a majomhimlő közép-afrikai tovaterjedésének keltetői, a kongói Kamituga városában és annak környékén ugyanis 4,2 millió menekült zsúfolódott össze különböző átmeneti táborokban, akik, mivel többségében alultápláltak és még az alapvető higiénés szolgáltatásokhoz sem férnek hozzá, sajnálatos módon tökéletes célpontjai lehetnek a megbetegedésnek – derült ki a Bloomberg cikkéből.

Palms of a patient with a case of monkeypox, majomhimlő, Kongó,
Rengeteg tényező nehezíti a majomhimlő elleni harcot a világ egyik legszegényebb országában / Fotó: BSIP via AFP

Könnyen továbbterjedhet a majomhimlő Kongóban

A város és tágabb környéke, a Kivu régió azonban nem csak a menekültek jelenléte miatt okoz fejfájást azoknak az epidemiológusoknak, akik igyekeznek megállítani a vírus terjedését: a térség ugyanis aranybányáiról híres, ahol napi szinten sok ezer, sok tízezer szabadúszó aranybányász fordul meg a nemesfém után kutatva azokon a hivatásos bányászokon felül, akik minden napjukat a bányákban töltik – a népes, relatíve fizetőképes embertömeg pedig magától értetődően a prostituáltakat is odavonzza a járvány gócpontjába. 

Ez utóbbi kirakósdarab pedig jobban aggasztja az egészségügyi szakembereket, mint elsőre gondolnánk: a majomhimlő új mutációja ugyanis már szexuális úton is terjed, nem csak cseppfertőzésen és bőrfelületi érintkezésen keresztül, a térség örömlányai pedig bármiféle dokumentáció nélkül mozognak a térségben, sokszor országhatárokat is átlépve – 

észrevétlenül és követhetetlenül terjesztve ezzel a kórokozót a térségben, csak úgy, mint a kibányászott javakat szállító teherautósofőrök.

Kongóban az idén már 15 700 majomhimlős esetről számoltak be a hatóságok, a betegek közül 550-en pedig alsóhangon életüket vesztették a fertőzés elleni harcban. A térségben tartózkodó egészségügyi szakemberek becslései szerint a járvány további elfajulásának megelőzése érdekében körülbelül 3,5 millió adag vakcinára lenne szükség mielőbb a régióban – egy ekkora szállítmány ugyanakkor bődületes, kigazdálkodhatatlan terhet jelentene a kongói kormány számára, mely a jelenlegi piaci árazás mellett körülbelül 100 dollárt kellene kifizessen egyetlen adag oltásért.

A szakértők szerint pedig mindezen felül az is nagyban nehezíti az egészségügyi szakemberek munkáját, hogy a majomhimlő új variánsának kevesebb szabad szemmel is látható tünete van, mint a régebbi mutációknak: például kevesebb kiütés jelenik meg a betegek bőrén, mint korábban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán nemzetközi horderejű egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a majomhimlő Afrikában terjedő új variánsa miatt. A WHO főképpen egy olyan vírusvariáns miatt aggódik, amelyet 2023 végén mutattak ki a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) keleti részén.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.