BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Párizs, 2022. július 27.Egészségügyi dolgozó előkészít egy majomhimlő elleni védőoltást egy párizsi oltóközpontban 2022. július 27-én. Az utóbbi hónapban Európa több országában vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzött embereket.MTI/EPA/Pool/AFP/Alain Jocard

Majomhimlő: A készültség fokozását kéri a tagállamoktól az uniós járványvédelmi központ

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ felhívta az uniós tagállamok figyelmét, hogy nagy valószínűséggel nőni fog a térségben a majomhimlő-fertőzések száma. A szervezet egyúttal sürgeti az országokat, hogy fokozzák a készültséget, és szükség esetén vezessenek be óvintézkedéseket a betegség terjedésének megelőzésére.

Legújabb közleményében az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ nyomatékosan figyelmeztette az Európai Unió tagállamait a majomhimlő terjedésének veszélyeire, egyúttal sürgette az országokat, hogy készüljenek fel a betegség elleni küzdelemre és dolgozzanak ki tervet a vírus terjedésének megakadályozására.

Párizs, 2022. július 27.Egészségügyi dolgozó előkészít egy majomhimlő elleni védőoltást egy párizsi oltóközpontban 2022. július 27-én. Az utóbbi hónapban Európa több országában vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzött embereket.MTI/EPA/Pool/AFP/Alain Jocard
A majomhimlő ellen létezik hatékony védőoltás, de jobb, ha eleve megelőzzük a betegség terjedését / Fotó: Alain Jocard / MTI / EPA / Pool / AFP

A közleményben kiemelték, hogy az Afrika és Európa közti gyakori utazások miatt fel kell készülni arra, hogy az esetszámok a mi kontinensünkön is növekedni fognak. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a vírus szélesebb körű terjedése megakadályozható, ehhez viszont az kell, hogy az új megbetegedések időben kiszűrjék és szükség esetén a megfelelő járványvédelmi intézkedések bevezetésével megakadályozzák a kór továbbadását.

A majomhimlő legutóbb Pakisztánban ütötte fel a fejét: a betegséget pénteken egy olyan férfinél diagnosztizálták, aki az Egyesült Arab Emírségekből tért vissza az országba.

Egy nappal korábban, csütörtökön Svédországban regisztrálták az első majomhimlős esetet Európában, ezzel első ízben mutatták ki Afrikán kívül az Mpox-Klade I vírusvariáns jelenlétét.

Olivia Wigzell, a svéd közegészségügyi hivatal vezetője szerint az érintett egy olyan afrikai régióban fertőződött meg, ahol ez a változat súlyos járványkitörést okozott. Hozzátette, hogy a svéd lakosság nincs veszélyben az egy eset miatt.

Egészségügyi vészhelyzetet rendelt el a WHO

Szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi horderejű egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a majomhimlő Afrikában terjedő új variánsa miatt. A WHO főképpen egy olyan vírusvariáns miatt aggódik, amelyet 2023 végén mutattak ki a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) keleti részén. 

Az Mpox-Klade I változat Ib jelű alvariánsáról van szó. Bár részletekbe menő tanulmányok még nem készültek, szakemberek abból indulnak ki, hogy fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést idézhet elő az eddig ismert variánsoknál.

Az Mpox-Klade I változat az utóbbi hetekben a KDK mellett Ugandában, Ruandában, Burundiban és Kenyában is megjelent. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint létfontosságú az összehangolt nemzetközi fellépés a járványkitörés megfékezése és emberéletek megmentése érdekében.

A Kongói Demokratikus Köztársaság csütörtökön közölte, hogy az év eleje óta a vírus már legkevesebb 548 ember halálát okozta az országban.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.