BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
GNAT Extraordinary meeting on Palestine in Turkish capital, Ankara, török,

Tömegverekedés tört ki a török parlamentben, ököllel estek egymásnak a honatyák – videó

Több tucat képviselő vett részt a közelharcban, a pulpitus lépcsőfokaira még vér is került. Médiainformációk szerint legalább két képviselő szenvedett sérüléseket a tömegverekedésben.

Ököllel estek egymásnak a török parlament egyes képviselői pénteken, miután egy ellenzéki törvényhozó síkraszállt egy 18 év szabadságvesztésre ítélt kollégájának parlamentbe kerülése mellett, és felszólalásában terroristának nevezte a török kormánypárt képviselőit.

GNAT Extraordinary meeting on Palestine in Turkish capital, Ankara, török,
Tömegverekedés tört ki a török parlamentben / Fotó: Anadolu via AFP

Az ankarai parlamentben készült televíziós felvételek azt mutatják, ahogyan a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) egyes képviselői az ellenzéki Törökországi Munkáspárthoz (TIP) tartozó, a pulpituson felszólaló Ahmet Sikhez rohannak, és rátámadnak. Több tucat képviselő csatlakozott a „közelharchoz”, egyesek megpróbálták visszatartani a többieket. A pulpitus lépcsőfokaira vér került, médiainformációk szerint 

legalább két képviselő szenvedett sérüléseket.

A szóban forgó ellenzéki politikust, Can Atalayt 2022 áprilisában a 2013-as isztambuli kormányellenes tüntetésekkel kapcsolatban marasztalták el hatalomátvételi kísérletben való bűnrészesség címén. Az ellene hozott – 18 év börtönbüntetést megállapító – ítélet jogerőre emelkedése miatt idén januárban megvonták parlamenti mandátumát, de az alkotmánybíróság augusztus 1-jén érvénytelennek nyilvánította a kizárását. Sik most annak érdekében szólalt fel, hogy Atalay visszaülhessen képviselői székébe.

„Nem csodálkozunk azon, hogy Can Atalayt terroristának nevezik, mint ahogyan mindenki mást, aki nem önök mellett áll – mondta Ahmet Sik felszólalásában az AKP képviselőihez beszélve. – Azok a legnagyobb terroristák, akik itt ülnek, ezekben a székekben” – tette hozzá.

A parlament alelnöke 45 perces szünetet hirdetett a verekedés után. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.