BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy esők jönnek hétvégén, itt lesz szükség az esernyőre

Csütörtökön napközben 15 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A hétvégi eső sokaknak keresztülhúzhatja a számításait.

Csütörtökön nyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, és egyre több helyen várható eső, zápor, erős lehűlés valószínű. Az előrejelzett hőmérsékleti tartomány jelentős különbségeket mutat. Napközben 15 és 28 fok között alakul a hőmérséklet, a csapadékos tájakon az értékek inkább az alsó határhoz közelítenek, tehát 15-18 fok közötti hőmérsékletekre lehet számítani – írta a Köpönyeg előrejelzése. Keleten még nem lesz csapadék, a hőmérséklet magasabb lehet, akár 25-28 fok is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik.

Moody skies await
viar, eső, felhő, időjárás, szupercella,
Ennyire durva vihar valószínűleg nem lesz, de az esőre számítani kell hétvégén is / Fotó: Abstract Aerial Art

Pénteken nagyrészt borult, vagy erősen felhős idő lesz, és több helyen esőre, záporra, sőt, keleten zivatarra is lehet számítani. A középső és nyugati országrészekben erős, olykor viharos széllökések is előfordulhatnak. Kiadós mennyiségű csapadék is eshet, ezért érdemes felkészülni a nedves, csúszós utakra. Az eső és a viharos szél miatt a közlekedési feltételek jelentősen romolhatnak, különösen a nyugati és középső régiókban. Javasolt lassabb sebességgel, a látási viszonyoknak megfelelően vezetni, és a viharos időjárás miatt felkészülni a váratlan forgalmi helyzetekre. 10 és 28 fok között alakul a hőmérséklet, a tartósan esős nyugati tájakon lesz a leghidegebb.

Szombaton erősen felhős vagy borult időre készülhetünk, bár helyenként szakadozhat a felhőzet. Sok helyen várható eső, záporeső. A Dunántúlon az északnyugati szél megerősödik, egyes területeken viharossá is fokozódhat, míg keleten a délnyugati, déli szél inkább mérsékelt marad. A hajnali minimumok 6 és 11 fok között alakulnak, míg napközben a hőmérséklet 11 és 16 fok között várható.

Vasárnap is marad a borongós idő. Többfelé számíthatunk esőre, záporokra, különösen a Dunántúlon hullhat nagyobb mennyiségű csapadék. Az északnyugati szél sokfelé megerősödik, az Észak-Dunántúlon viharos lökések is előfordulhatnak, míg a Dunától keletre mérsékeltebb marad a légmozgás. A nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között alakul, a csapadékos területeken lesz hűvösebb, ahol viszont felszakadozik a felhőzet, ott enyhébb idő várható.

Hétfőn az időjárást nagyrészt erősen felhős vagy borult égbolt határozza meg. Számos helyen esőre, záporra lehet számítani, egyes területeken jelentősebb mennyiség is eshet. A Dunántúlon az északnyugati, északi szél több helyen megerősödik, néhol viharos lökésekkel, míg másutt a szél mérsékeltebb marad. A hajnali hőmérséklet 6 és 12 fok között alakul, amely délutánra 13 és 19 fok közé emelkedik.

Kedden változó felhőzetre lehet számítani, időnként hosszabb napsütéses időszakokkal. Szórványosan kialakulhat eső vagy zápor. Hajnalban pára- és ködfoltok megjelenése is lehetséges. 20-21 fok körül alakul a maximum.

Duplán lecsap az eső: árvíz érkezhet a Dunán

Egyelőre nagy a bizonytalanság, de a Duna vízgyűjtő területén is heves esőzések várhatók, ami könnyen hozhat árhullámot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.